Bongaus
Kaikki lintuharrastus ei ole bongausta
Bongaamisella tarkoitetaan pinnojen eli erilaisten uusien lintulajien laskemista – eräänlaista keräilyä siis. Sanaa bongaus on alettu käyttää lintuharrastuksen synonyyminä. Lintuharrastajien keskuudessa bongaukseksi kutsutaan kuitenkin nimenomaan sitä, että mennään katsomaan jotain tiettyä lintuyksilöä, jonka tiedetään olevan jossain tietyssä paikassa. Osa lintuharrastajista ei bongaa, ja jotkut saattavat jopa suuttua, jos heitä kutsutaan bongareiksi.
Pinnoja ovat muun muassa elämänpinnat (elikset) eli lintulajit, joita ei ole nähnyt koskaan ennen, ja vuodenpinnat (vuodarit) eli kalenterivuoden aikana havaitut lintulajit. Eliksiä ja vuodareita laskevat lähes kaikki harrastajat. Niiden lisäksi bongari voi kerätä esimerkiksi ekopinnoja, kuukausipinnoja, tv-pinnoja, ikkunapinnoja, unipinnoja (unessa nähtyjä lajeja), tietyn alueen – kuten kunnan tai lintupaikan – pinnoja, junapinnoja (junasta nähtyjä lajeja) tai lastenvaunupinnoja. Vain mielikuvitus on rajana.
Bongariliitto ja Lintutiedotus
Bongarit ovat verkostoituneet, ja tieto löytyneestä uudesta harvinaisuudesta kiirii viesteinä bongarikunnalle hetkessä. Kiihkeimmät harrastajat saattavat vuokrata vaikka vesitason päästäkseen katsomaan lajia. Maltillisimmille polkupyörämatka saattaa olla raja. Koska linnut ovat liikkuvaisia, ei bongaamisessa parane aikailla. Silloin tällöin käy niinkin, että harvinaisuus on ehtinyt häipyä bongareiden saapuessa paikalle.
Bongareiden oma järjestö on Bongariliitto. Sen tärkein tehtävä on bongauksen koordinointi ja tiedonvälitys. Oman sovelluksen avulla toimiva Lintutiedotus on Bongariliiton tärkein jäsenpalvelu. Mikäli havaitun harvinaisen lajin bongaaminen aiheuttaa häiriötä linnulle itselleen, ympäristölle tai esimerkiksi lähialueen ihmisille, lintu voidaan asettaa bongauskieltoon.
Pinnakisat ja linturallit
Useat BirdLifen jäsenyhdistykset järjestävät paikallisia lintu- eli pinnaralleja ja pinnakisoja. Niissä joukkueet kisaavat tietyllä alueella ja tietyn ajan sisällä havaittujen lintulajien määrästä. Vastapainona moottorikulkuneuvoilla tapahtuvaan bongaamiseen on järjestetty erilaisia ekopinnakisoja, joissa saa liikkua vain lihasvoimin. Kisojen ideana on paitsi harrastajien aktivointi myös alueen lintuhavaintojen kartuttaminen hauskalla tavalla.