Rengastus

Rengastuksen idea on merkitä lintu yksilöllisesti. Linnun jalkaan kiinnitetään alumiinista (tai vesilinnuilla teräksestä) valmistettu kevyt rengas, jossa on kirjainkoodi ja yksilöllinen sarjanumero sekä renkaan palautustiedot.

Rengastusidean keksi tanskalainen H. C. Mortensen vuonna 1899 merkitsemällä kottaraisia uuden markkinoille tulleen materiaalin – alumiinin – avulla. Suomessa rengastustyön aloitti J. A. Palmén vuonna 1913. Tähän mennessä Suomessa on rengastettu noin 11 000 000 lintua, jotka edustavat yli 330 lajia. Vuosittain Suomessa rengastetaan 180 000–260 000 lintua. Suomalaiset ovat ahkeria rengastajia. Rengastaminen on luvanvaraista ja Suomen lintujen rengastamista hallinnoi Helsingin yliopiston Luonnontieteellinen keskusmuseo Luomuksen rengastustoimisto.

Tutkimusta ja suojelua

Linnut ovat erikokoisia, joten myös renkaita on useita eri kokoja. Pienin, muun muassa pajulinnulle ja hippiäiselle sopiva rengas, on halkaisijaltaan vain 1,8 millimetriä, joutsenen rengas on 26 millimetriä. Tavallisten renkaiden lisäksi lintuja on merkitty kaula- ja värirenkailla, jotka voidaan lukea matkan päästä. Kustakin linnusta tiedetään, missä ja milloin se on rengastettu. Rengastuksen avulla saadaan tietoa lintujen muuttoreiteistä ja muista liikkeistä sekä eliniästä, pesimäbiologiasta ja lintukantojen vaihteluista. Rengastus antaa siis taustatietoa suojeluun.

Lintuun kiinnitettävien lähettimien avulla on saatu paljon uutta tietoa niiden liikkeistä muuttomatkalla ja pesimäreviireillä. Satelliittipaikanninta ovat kantaneet mukanaan muun muassa kalasääsket, merikotkat ja mehiläishaukat. Valopaikannin on pieni laite, joka kerää tietoa linnun liikkeistä. Tieto saadaan purettua linnun palattua pesimäpaikalleen. Sitä on hyödynnetty Aasiaan muuttavien pikkulintujen sekä muun muassa peltosirkun ja vesipääskyn talvehtimisalueita selvitettäessä. Kun tiedetään talvehtimisalueet, voidaan ehkä vaikuttaa niiden olosuhteiden säilymiseen.

Rengastaminen on kiehtovaa puuhaa

Suomessa lintuja rengastavat vapaaehtoiset rengastajat, joita on nyt reilut 600. Rengastaja tarvitsee työhönsä rengastusluvan, jonka saadakseen on läpäistävä rengastustentti ja oltava vähintään 18-vuotias. Ennen luvan saamista rengastusta on myös harjoiteltava kokeneen rengastajan johdolla. Rengastuslupia on erilaisia, ja kutakin lupatyyppiä varten on oma tenttinsä. Pesäpoikaslupa oikeuttaa rengastamaan tietyn lajin poikasia, lintuasemaluvalla saa pyydystää lintuja erityisillä verkoilla lintuasemilla.

Mikäli lintujen rengastaminen kiinnostaa, tiedustele Luomuksesta tai alueesi lintuyhdistyksestä kotiseutusi rengastajia ja kysy, voitko tulla mukaan. Lintujen rengastaminen on kiehtovaa puuhaa.

Jos löydät rengastetun linnun

Jos löydät rengastetun linnun, kirjoita renkaassa olevat tiedot huolellisesti ylös. Tarkista renkaan numerot vielä kerran. Ilmoita renkaan ja löydön tiedot (paikka, päivämäärä ja arvioitu kuolintapa) Luomuksen verkkosivuilla olevalla lomakkeella.

Jos lintu on kuollut, irrota rengas ja toimita se löytötietojen (paikka, päivämäärä ja kuolintapa) mukana Luomuksen rengastustoimistoon (osoite).

Renkaan löytäjälle lähetetään paluupostissa kirje linnun elämänvaiheista.