Suomelle uusi lintulaji kuvattiin laivan kannella

Ruskosuula, Helsinki 7.8.2023. Kuva: Mirko Mäkinen. Lähde: Rajavartiolaitos

Mediatiedote 7.8.2023

Suomen ensimmäinen ruskosuula (Sula leucogaster) havaittiin tänään ulkomerellä Helsingin edustalla. Jukka Haukijärvi kuvasi Rajavartiolaitoksen vartiolaiva Turvan kaiteella istuneen linnun, joka kuvista voitiin määrittää nuoreksi ruskosuulaksi. Myöhemmin linnusta saatiin vielä lisää kuvia. Lintu levähti laivalla kolmisen tuntia, kunnes suuntasi klo 17.15 voimakkaassa myötätuulessa länteen.

Ruskosuula on istuessaan vähän pienempi kuin merimetso, lennossa molempien siipienväli on samaa luokkaa. Yleisväriltään ruskosuula on hyvin tumma. Aikuisella on laajalti valkea vatsa, mutta nuori lintu on kauttaaltaan tummanruskea. Vain vahva nokka erottuu vaaleampana päästä.

Ruskosuula pesii trooppisilla valtamerillä. Eurooppaa lähimmät pesimäpaikat ovat Punaisenmeren saarilla ja Kap Verdellä. Lajia on havaittu satunnaisesti Atlantin rannikolla esimerkiksi Portugalissa ja Espanjassa, ja viime vuosina havaintoja on tehty myös Ranskassa, Brittein saarilla, Saksassa, Alankomaissa, Tanskassa ja toissa syksynä myös Ruotsissa. Itämereltä on vain yksi aiempi havainto: Tanskan Bornholmista syyskuussa 2020.

BirdLife Suomen rariteettikomitea tarkastaa Suomessa tehdyt valtakunnallisesti harvinaiset lintuhavainnot ja arvioi, ovatko määritysperusteet riittävät ja onko lintu luonnonvaraisesti harhautunut. Viime vuoden loppuun mennessä Suomessa on havaittu hyväksytysti 487 luonnonvaraista lintulajia. Edellinen maalle uusi lintulaji oli viime vuoden heinäkuussa havaittu pikkumerimetso.

 

Tiedotteen lintulajit ruotsiksi: brunsula (ruskosuula), storskarv (merimetso), dvärgskarv (pikkumerimetso)

 

VALOKUVA Helsingin edustalla 7.8. kuvatusta ruskosuulasta, kuvaajan nimi (Mirko Mäkinen) ja lähde (Rajavartiolaitos) mainittava

 

LISÄTIETOJA

tiedottaja Jan Södersved, p. 010 406 6202, jan.sodersved(at)birdlife.fi
BirdLife Suomi ry

 

Muokattu 9.8.2023 (täydennetty havainto Itämereltä vuonna 2020; alun perin todettiin, ettei lajia ole aikaisemmin havaittu Itämerellä).