Kylmä sää jarruttaa muuttoa

Sinirinta. Kuva: Petri Vainio

Lintutilanne 10.5.2024

Huhtikuun lopulla vallinnut lämmin etelävirtaus toi toukokuun alussa Suomeen tavallista runsaammin hyönteissyöjälintuja, esimerkiksi satakieliä ennätyksellisen paljon. Kuluneella viikolla pisimmälle olivat ehtineet Vaasassa ja Mustasaaressa kuullut satakielet.

Kuluneella viikolla saapujien tahti on viilenneen sään myötä hidastunut, mutta keväälle uusia lajeja on silti kirjattu kymmenkunta lähinnä yksittäishavainnoin. Ensihavainnot tehtiin muun muassa pensassirkkalinnusta, vesipääskystä, iso- ja pikkusirristä sekä mustatiirasta. Lappiin saapuivat muun muassa pajulintu, keltavästäräkki ja sinirinta. Pohjoisimmat käet kuultiin Hyrynsalmella ja Kokkolassa. Pohjoisin tervapääsky löytyi Kalajoelta – ikkunaan törmänneenä.

Mustalintujen muutto huipentui viime lauantaina, jolloin Porvoon Söderskärillä laskettiin yli 130 000 muuttajaa. Uusi huippu koettiin eilen torstaina, kun samalla paikalla muutti vielä yli 100 000 mustalintua. Eilen oli liikkeellä muitakin arktisia muuttajia, kuten kuikkia ja punakuireja. Hanhiakin, pääosin valkoposkihanhia, muutti Helsingissä ja Söderskärillä noin 20 000.

Viikon harvinaisin lintu, Suomen toinen nokisorsa löytyi Porista. Päivää myöhemmin Porista löytyi myös tundrakurppelo. Suomen kuudes kyhmypilkkasiipi nähtiin Lemlandin Lågskärillä. Muita suurharvinaisuuksia olivat arokiuru Eurajoen Säpissä, töyhtökiuru Polvijärvellä ja ruostepääsky Inkoossa.

 

Yleistietoa lintutilanteesta:

Lintutilanne päivitetään seuraavan kerran perjantaina 17.5.