Päiväpetolinnut liikkeellä

Varpushaukka. Kuva: Micha Fager

Lintutilanne 6.9.2024

Poikkeuksellisen lämmin sää suosii ulkoilijoita sekä muutollaan lämpimiä nousevia ilmavirtauksia hyödyntäviä päiväpetolintuja. Etelärannikolla on useana päivänä laskettu yli 100 mehiläishaukkaa, huippuna keskiviikkona 300 muuttajaa Espoossa. Varpushaukkoja on puolestaan ynnätty viikon aikana Hangon lintuasemalla noin 2 700, joista eilen 655. Runsaasti on muuttanut myös tuuli- ja nuolihaukkoja, ruskosuohaukkoja ja sääksiä.

Kurjilla ja hanhilla ei ole vielä kiire mihinkään. Ne lähtevät liikkeelle, kun sää viilenee ja tuuli käy myötäisesti pohjoisesta. Arktisia valkoposkihanhia ei ole edes vielä tullut Suomeen, mutta viime viikonloppuna laskettiin täällä pesineiden valkoposkihanhien syyskanta. Se pieneni koko maassa.

Mustalintujen syysmuutto on alkanut jo heinäkuussa. Maanantaina Tampereella muutti 2 300 mustalintua ja meriharakoitakin nähtiin lähes 200, mikä on sisämaassa suuri määrä. Pikkulinnuista päiväsaikaan on muuttanut erityisesti vihervarpusia, Helsingissä ja Hangossa enimmillään yli 5 000. Valtaosa varpuslinnuista muuttaa yöllä.

Suurin osa hyönteissyöjälinnuista on jättänyt Suomen, mutta esimerkiksi haarapääskyjä on vielä runsaasti. Nyt eteläisintä Suomea myöten voi nähdä myös muuttomatkalle lähteneitä Lapin lintuja, kuten sinirintoja ja lapinkirvisiä. Lapin harvinaisempiin pesimälintuihin kuuluva lapinuunilintu nähtiin tällä viikolla Helsingissä.

Etelävirtausten tuomia harvinaisuuksia olivat punapäälepinkäinen Pudasjärvellä, pronssi-iibis Riihimäellä, sininärhi Lumijoella, harmaasirkku Parikkalassa ja kymmenkunta punajalkahaukkaa. Jokasyksyiseen tapaan länsirannikolle ehti toistakymmentä taigauunilintua.

 

Yleistietoa lintutilanteesta:

Lintutilanne päivitetään seuraavan kerran perjantaina 20.9.