Tunnistussovelluksilla tehdyt lintuhavainnot

Kuva luotu tekoälyä käyttäen.

Kuva luotu tekoälyn avulla

BirdLife suosittelee, että tunnistussovelluksiin perustuvat määritykset varmistetaan asiantuntijoilla ennen havaintojen kirjaamista Tiiraan. Sovellukset ovat arvokas apu, mutta niiden tekemissä tunnistuksissa on yhä paljon virheitä.

 

On tärkeää, ettei lintuhavaintoaineistojen, kuten Tiiran, tiedot ovat oikeita. Lintujen tunnistaminen on kuitenkin usein vaikeaa, ja kaikki voivat tehdä virheitä. Lintuharrastusjärjestöt ovat vuosikymmenien ajan huolehtineet havaintoaineistojen laadunvalvonnasta esimerkiksi pyytämällä havainnoijalta lisätietoja havaituista tuntomerkeistä. Uutena haasteena ovat tekoälyyn perustuvat tunnistukset.

Sovellukset, jotka tunnistavat lintulajeja ääni- tai kuvanäytteistä, ovat yhä suositumpia. Yleisesti käytettyjä sovelluksia ovat esimerkiksi Merlin Bird ID, Muuttolintujen kevät ja Google Lens. Sovellusten kyky tunnistaa lajeja on parantunut merkittävästi muutaman viime vuoden aikana. 

Sovellukset ovat  hyödyllisiä lintujen tunnistamisen oppimisessa ja suurten aineistojen analysoinnissa. Ne ovat myös tärkeä väylä, jolla kansalaiset voivat osallistua luonnon monimuotoisuuden seurantaan. Kehitystyö on kuitenkin vielä kesken, ja sovellusten tunnistuksiin liittyy yhä epävarmuuksia. Vaikka sovelluksen mukaan määrityksen todennäköisyys voi olla hyvinkin suuri, voi määritys siitä huolimatta olla väärä. Sovellukset eivät myöskään osaa aina arvioida esimerkiksi sitä, onko havainto paikkaan tai ajankohtaan nähden realistinen.

Havaintoaineiston laadun varmistamiseksi BirdLife suosittelee, että tunnistussovelluksilla tehtyjen poikkeuksellisten havaintojen lajinmääritys varmistetaan myös muilla keinoin ennen Tiiraan tallentamista. Havainnosta saadut ääni- tai kuvanäytteet voi toimittaa esimerkiksi kokeneemmalle harrastajalle tai Tiira-yhdistyskäyttäjille varmistettavaksi. Myös sosiaalisen median ryhmiä, joissa lintuharrastajat auttavat tunnistuksessa, on runsaasti.

Jos jostakin syystä ei pysty varmistuttamaan tietoja ja haluaa kirjata havainnon Tiiraan, tulee havainnon lisätietoihin kirjata, että tunnistus on tapahtunut sovelluksen avulla ja jos mahdollista liittämään havaintoon äänitteen tai kuvan, minkä perusteella tunnistus on tehty.

Näin voimme yhdessä huolehtia siitä, että lintuyhdistysten ylläpitämä havaintoaineisto on laadukasta ja sisältää niin vähän virheitä kuin mahdollista.