Oma ympäristömme

Laulujoutsenia. Kuva: Jari Kostet.
Ihmisen toiminta vaikuttaa ympäristöön monin tavoin. Toiminta vaikuttaa myös lintuihin, sillä ne kertovat ympäristömme tilasta. Keskeisten elinympäristöjen ennallistaminen ja hoito parantavat lintujen elinolosuhteita, mutta muu maakäyttö, kuten rakentaminen, metsätalous ja maatalouden tehostuminen  aiheuttavat linnuille haasteita, jotka vaikuttavat yleensä lintukantoja vähentäen.

 

BirdLife toimii, jotta lintujen elinvaatimukset otettaisiin maankäytössä huomioon. Maankäyttöön vaikuttaminen on keskeistä työtämme lintujen suojelemiseksi. Linnuston tarpeet on tärkeää huomioida esimerkiksi lintuvesillä ja maatalousympäristöissä.

Uusiutuvaan energiaan siirtyminen on välttämätöntä sekä ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi että luontokadon pysäyttämiseksi. Energiamurros on kuitenkin toteutettava siten, ettei se aiheuta luontokatoa. Tuulivoimaloiden, aurinkovoimaloiden ja voimalinjojen sijoittelussa ei saa unohtaa lintuja. Alueet  on valittava huolellisesti ja rakennettava vain linnustollisesti vähäarvoisille alueille.

Edistämme lintujen suojelua myös rakennetuissa ympäristöissä. Esimerkiksi lintujen ikkunatörmäyksiä voidaan vähentää suunnittelulla ja erilaisilla teknisillä ratkaisuilla.