BirdLife kannustaa säilyttämään taajamaluontoa

Mediatiedote 23.3.2025
BirdLifen vuosikokoukseen Kuopioon kokoontuneet Suomen lintuyhdistysten edustajat vetoavat kuntapäättäjiin monimuotoisen taajamaluonnon säilyttämiseksi.
Monissa kunnissa taajama-alueiden pensaikot ja luonnontilaiset viheralueet raivataan siisteyden nimissä. Tämä kuitenkin köyhdyttää ympäristöämme ja heikentää sekä ihmisten että luonnon hyvinvointia.
Kaupunkiluonto on tärkeä elinympäristö monille lajeille. Esimerkiksi pensaikot ja taajamametsät tarjoavat suojaa ja pesäpaikkoja linnuille, pölyttäjähyönteisille ja monille muille eläimille. Tällaiset alueet toimivat myös viheryhteyksinä, jotka auttavat eläimiä liikkumaan kaupungissa ja säilyttämään elinvoimaisia populaatioita.
”Mitä yksipuolisempi ja siistimpi ympäristö, sitä yksipuolisempi on linnusto. Jopa kanahaukan kaltaiset vaativat lajit voivat tulla kaupunkeihin, jos niille on tarjolla sopivat olosuhteet”, kiteyttää BirdLife Suomen suojelu- ja tutkimusjohtaja Teemu Lehtiniemi.
Monipuolinen lähiluonto tarjoaa asukkaille mahdollisuuden virkistymiseen ja on tärkeä lasten luontosuhteen kehittymiselle. Linnut ja muu luonto tuovat paljon iloa kuntalaisille. Lisäksi luonto edistää terveyttä vähentämällä stressiä, parantamalla mielialaa ja tukemalla henkistä hyvinvointia.
Luonnontilaiset viheralueet parantavat myös kaupunkien ilmastoa ja ilmanlaatua sekä tukevat sopeutumista ilmastonmuutoksen vaikutuksiin, kuten rankkasateisiin ja kuivuusjaksoihin, sillä monimuotoinen kasvillisuus tasaa lämpötilaeroja, pidättää vettä ja ehkäisee tulvia.
”Siisteys ei tarkoita luonnon tuhoamista”, muistuttaa pohjoissavolaisen Lintuyhdistys Kuikan puheenjohtaja Eelis Rissanen. ”Sen sijaan, että pensaikkoja raivataan, kaupunkien pitäisi suosia luonnon monimuotoisuutta tukevia ratkaisuja, kuten niittyalueita ja hallittua hoitamattomuutta. Kaikkialla ei tarvitse olla hoidettua nurmikkoa.”
”Viheralueiden turhasta hoidosta koituu kunnille varsin merkittäviä kustannuksia. Luonnon monimuotoisuuden säilyttämisellä voidaan sen ansiosta saada aikaan säästöjä”, toteaa Rissanen.
Puistojen, muiden viheralueiden ja liikenneväylien hoidossa on myös otettava huomioon lintujen pesimäaika. Kaikki puuston ja pensaikon raivaukset on toteutettava pesimäajan ulkopuolella.
Tiedotteen lintulaji ruotsiksi: duvhök (kanahaukka)
LISÄTIETOJA
suojelu- ja tutkimusjohtaja Teemu Lehtiniemi, p. 010 406 6205, teemu.lehtiniemi(at)birdlife.fi
BirdLife Suomi ry
puheenjohtaja Eelis Rissanen, p. 050 569 9091, eelisri67(at)gmail.com
Lintuyhdistys Kuikka
BirdLife Suomen edustajistoon kuuluu henkilöitä 30:stä BirdLifen jäsenyhdistyksestä kaikkialta Suomesta. BirdLifellä on kaikkiaan 31 000 jäsentä ja tukijaa.