Aikaisia saapujia maaliskuussa 2025

Kivitasku. Kuva: Micha Fager.

Lämmin lounaisvirtaus toi Suomeen runsaasti aikaisia saapujia maaliskuussa 2025. Eri puolilla maata havaittiin monia lajeja, joita meillä tavataan keskimäärin maaliskuussa hyvin harvoin, jos ollenkaan. Lajien keskimääräistä vuosiesiintymistä Tiiran aineiston perusteella voi tarkastella täällä.

Alla esiteltyjen lajien lisäksi Suomessa havaittiin maaliskuussa 2025 harvinaisista ”maalislajeista” myös esimerkiksi haarapääsky Lohjalla, suosirri Porissa ja haarahaukka Imatralla. Porissa 30.3. havaittu punakuiri oli vasta toinen maaliskuinen havainto Suomesta ja Hangossa 28.3. nähty kalatiira Suomen ensimmäinen.

 

Suokukkoja havaittiin maaliskuussa 2025 neljässä paikassa viiden yksilön verran.  Pohjoisin lintu havaittiin Pohjois-Pohjanmaan Pyhäjoella. Vuosina 2007–2023 maaliskuisia havaintoja lajista on tehty keskimäärin alle yksi vuodessa, ja kokonaan laji on jäänyt havaitsematta kymmenenä vuotena.

Kattohaikaroita havaittiin maaliskuussa 2025 ainakin kahdeksassa paikassa.  Pohjoisin lintu havaittiin Pohjois-Karjalan Tohmajärvellä. Vuosina 2007–2023 maaliskuisia havaintoja lajista on tehty keskimäärin alle yksi vuodessa, ja kokonaan laji on jäänyt havaitsematta viitenätoista vuotena.

Heinätaveja havaittiin maaliskuussa 2025 ainakin kymmenessä paikassa.  Pohjoisin lintu havaittiin Pohjanmaalla Kurikassa. Vuosina 2007–2023 maaliskuisia havaintoja lajista on tehty keskimäärin alle kaksi vuodessa, ja kokonaan laji on jäänyt havaitsematta kuutena vuotena.

Kivitaskuja havaittiin maaliskuussa 2025 jopa kahdeksan eri yksilöä.  Pohjoisin lintu havaittiin Pohjois-Karjalan Tohmajärvellä. Vuosina 2007–2023 maaliskuisia havaintoja lajista on tehty keskimäärin alle yksi vuodessa, ja kokonaan laji on jäänyt havaitsematta kahtenatoista vuotena.

Lapasorsia havaittiin maaliskuussa 2025 ainakin 15 eri paikassa. Pohjoisin lintu havaittiin Pohjanmaalla Kristiinankaupungissa. Vuosina 2007–2023 maaliskuisia havaintoja lajista on tehty keskimäärin alle neljä vuodessa, ja kokonaan laji on jäänyt havaitsematta viitenä vuotena (ei sisällä talvehtineita yksilöitä).

Punajalkaviklon havaintomäärät ovat suorastaan räjähtäneet maaliskuissa 2024–2025. Vuosina 2007–2023 maaliskuisia havaintoja lajista on tehty keskimäärin alle kaksi vuodessa, ja kokonaan laji on jäänyt havaitsematta viitenä vuotena (ei sisällä talvehtineita yksilöitä).

Maaliskuussa 2024 lajista kirjattiin Tiiraan 86 havaintoa 150 yksilöstä. Maantieteellisesti havainnot jakautuivat 25:een 10 x 10 kilometrin havaintoruutuun. Pohjoisin lintu havaittiin Pohjanmaalla Korsnäsissä.

Maaliskuussa 2025 lajista kirjattiin Tiiraan 63 havaintoa 90 yksilöstä. Maantieteellisesti havainnot jakautuivat 29:ään 10 x 10 kilometrin havaintoruutuun. Pohjoisin lintu havaittiin Pohjois-Karjalan Rääkkylässä.

 

Tuloksia tarkastellessa on hyvä tiedostaa, että Tiiran käyttäjämäärät ovat kasvaneet tasaisesti alkuvuosien jälkeen ja myös havaintojen määrä on kasvanut, minkä vuoksi kaikkien vuosien aineisto ei ole aivan samanlainen. Tarkastelussa on tulkittu havaintoja ja pyritty poistamaan joukosta samoja yksilöitä koskevat havainnot, kaikkia päällekkäisyyksiä ei kuitenkaan ole poistettu. Tässä käsiteltyjä lajeja havaittiin Suomessa runsaasti myös maaliskuussa 2024, jonka vuoksi em. vuosi on jätetty tarkastelusta pois punajalkavikloa lukuun ottamatta.