Arktiset kahlaajat syksyllä 2024

Isosirrit. Kuva: Micha Fager.

Tiira-lintutietopalveluun tallennettujen havaintojen mukaan syksyllä 2024 on havaittu hyvin vähän suuria arktisia kahlaajia – isosirrejä, punakuireja ja tundrakurmitsoja. Heinä–syyskuun havaintojen perusteella isosirrin määrä oli vain neljäsosa vuosien 2007–2023 keskiarvosta. Tundrakurmitsoja ja punakuireja havaittiin noin puolet keskimääräisestä. Arktisista kahlaajista runsaslukuisimman, suosirrin, määrä oli sen sijaan keskimääräinen.

Arktisten kahlaajien havainto- ja yksilömäärät vaihtelevat runsaasti vuosien välillä. Hyvällä myötätuulisella säällä valtaosa linnuista muuttaa hyvin korkealla lintuharrastajien kiikarointien ulottumattomissa. Eniten niitä havaitaan yleensä  epävakaisina muuttosuuntaan nähden vastatuulisina päivinä. Vaikka säätekijöillä on suuri vaikutus havaintoihin, vaikuttaa siltä, etteivät arktisten kahlaajien pesinnät kaukana Venäjän tundralla onnistuneet tänä kesänä, sillä erityisesti elo- ja syyskuun yksilömäärät jäivät pieniksi. Lajien muutto alkaa keskikesällä, jolloin muuttajat ovat vanhoja lintuja, ja syksyn edetessä nuorten lintujen osuus yksilöistä lisääntyy.

 

Isosirrin runsaus heinä–syyskuussa Tiiraan kirjattujen havaintojen mukaan vuosina 2007–2024

 

Punakuirin runsaus heinä–syyskuussa Tiiraan kirjattujen havaintojen mukaan vuosina 2007–2024

 

Tundrakurmitsan runsaus heinä–syyskuussa Tiiraan kirjattujen havaintojen mukaan vuosina 2007–2024

 

Suosirrin runsaus heinä–syyskuussa Tiiraan kirjattujen havaintojen mukaan vuosina 2007–2024

 
Runsausindeksin selitys: Kuvaajissa käytetty lajien vuosittaisen runsauden indeksi perustuu kunkin lajin päivittäisiin maksimiyksilöihin sadan neliökilometrin ruuduissa. Ruutumenetelmän avulla aineistosta poistetaan samoja yksilöitä koskevat saman päivän havainnot. Samalla kokonaismäärästä voi jäädä huomiotta lähekkäisten paikkojen eri yksilöt, ja toisaalta samalla paikalla peräkkäisinä päivinä havaitut yksilöt tulevat indeksin summaan kahdesti. Runsausindeksi on menetelmänä karkea, mutta yksinkertainen antaen likiarvon Suomessa havaittujen yksilöiden kokonaismäärästä. Todellinen havaittujen eri yksilöiden määrä voi olla jonkin verran suurempi tai pienempi kuin indeksin arvo.