BirdLife ja Metsästäjäliitto: Sorsastuksessa muistettava kestävät riistakannat ja hyvät metsästystavat
Sorsastuskauden alkaessa BirdLife Suomi ja Suomen Metsästäjäliitto muistuttavat hyvistä metsästystavoista. Ammuttava lintu on aina tunnistettava ennen laukausta. Ampumamatka on pidettävä riittävän lyhyenä, mikä haulikolla tarkoittaa alle 30 metriä. Noutavan koiran käyttö metsästäjän apuna on ehdottoman suositeltavaa.
Järjestöt suosittelevat, että ensisijaisesti metsästettäisiin lajeja, joiden kannankehitys on pitkällä aikavälillä suotuisa. Näitä ovat tärkeimmät riistasorsamme sinisorsa, telkkä ja tavi. Myöhäisiä poikueita on kuitenkin esimerkiksi sinisorsalla havaittu monin paikoin. Järjestöjen mukaan tänä vuonna on oltava erityisen tarkkana siitä, ettei saaliksi tule keskenkasvuisten poikueiden emoja. Niillä kohteilla, joilla on myöhäisiä poikueita, sorsastus kannattaa aloittaa vasta syyskuussa.
– Kestävään ja eettiseen metsästykseen kuuluu, että saalista otetaan enemmän hyvänä vuonna ja vähemmän huonona vuonna. Voi olla, että tänä vuonna sorsapaistia syödään ehkä harvemmin, kertoo Metsästäjäliiton vesilintuasiantuntija Jaska Salonen.
Kestävään metsästykseen kuuluu myös riistan elinympäristöistä huolehtiminen. Metsästäjät ovat perustaneet ja kunnostaneet vuosikymmenten aikana tuhansia lintukosteikkoja, ja työtä jatketaan edelleen.
– Esimerkki hyvästä yhteistyöhankkeesta on Sammalistonsuon tuore kosteikko Riihimäellä, jota ovat olleet toteuttamassa metsästys- ja luonnonsuojelujärjestöt sekä monet muut alueen toimijat, Salonen jatkaa.
Metsästettävistä vesilintulajeista jouhisorsa, heinätavi, tukkasotka ja punasotka on luokiteltu Suomessa uhanalaisiksi, ja punasotka luokitellaan vaarantuneeksi koko Euroopassa. Taantuneen taigametsähanhikannan vuoksi metsähanhen metsästys on tänäkin vuonna kielletty maa- ja metsätalousministeriön asetuksella. Myös merihanhen metsästys sisämaassa on kielletty.
– Seurantojen mukaan moni uhanalainen vesilintulaji vähenee edelleen. Niiden metsästystä pitää välttää, sillä metsästyskuolleisuuteen on helpompi vaikuttaa kuin muihin vähenemisen syihin, kertoo BirdLifen suojeluasiantuntija Tero Toivanen.
Molemmat järjestöt toivovat lintukantojen seurannan ja saalistilastoinnin parantamista.
Sorsalintujen metsästys alkaa 20.8. kello 12.
Tiedotteen lintulajit ruotsiksi: gräsand (sinisorsa), knipa (telkkä), kricka (tavi), stjärtand (jouhisorsa), årta (heinätavi), vigg (tukkasotka), brunand (punasotka), sädgås (metsähanhi), grågås (merihanhi)
BirdLife Suomi on valtakunnallinen lintujen suojelu- ja harrastusjärjestö, jolla on yli 18 000 jäsentä ja tukijaa.
Suomen Metsästäjäliitto on valtakunnallinen metsästäjien etujärjestö, jonka jäseninä on lähes 160 000 metsästäjää ja 2 600 metsästysseuraa.
LISÄTIETOJA
suojeluasiantuntija Tero Toivanen, p. 040 702 8633
s-posti tero.toivanen@birdlife.fi
BirdLife Suomi ry
www.birdlife.fi
vesilintuasiantuntija Jaska Salonen, p. 040 561 5076
s-posti: jaska.salonen@metsastajaliitto.fi
Suomen Metsästäjäliitto – Finlands Jägarförbund ry
www.metsastajaliitto.fi