Vinkkejä Tiiran käyttöön
Tiirassa otettiin keväällä 2024 käyttöön uusi tallennuslomake. Uusi lomake on laiteriippumaton eli järjestelmä mukautuu sen mukaan, käytetäänkö sitä puhelimella, tabletilla vai tietokoneella. Myös perinteiset Tiiran tallennuslomakkeet toimivat edelleen, ja havainnot kopioituvat Tiiran eri versioiden välillä. Jotta uutta tallennuslomaketta voi käyttää, on kirjauduttava uuteen järjestelmään.
Mobiililaitteessa ja tietokoneessa valikot eivät näy samalla tavoin. Tietokoneessa valikko näkyy vasemman puolen palkkina. Mobiililaitteessa valikko löytyy täppäämällä alareunan “hampurilaisvalikkoa”. Vasen tekstipalkki voi puuttua myös tietokoneessa, mikäli käyttää suurta zoomaustasoa. Silloin palkki näyttää vain kaksi kuvaketta (nuolisymboli ja maapallosymboli). Näistä ylempi, oikealle osoittava nuoli on kirjautumislinkki.
Lomakkeen kentissä on lyhyet täyttöohjeet. Tarkemmat ohjeet uuden lomakkeen käyttöön löytyvät täältä. Tiiraan ja sen uuteen lomakkeeseen liittyvistä kysymyksistä voi keskustella Tiira-foorumilla. Foorumin viestejä voi lukea rekisteröitymättä.
Kirjautuminen
Tiiran uuteen versioon kirjautumisen edellytys on, että on rekisteröitynyt Tiiran käyttäjäksi osoitteessa https://www.tiira.fi/. On tärkeää varmistaa, että Tiiran omissa tiedoissa oleva sähköpostiosoite on oikea ja käytössä. Uuden version käyttöön ottamiseksi on ensin vaihdettava salasana. Se käy seuraavasti:
- Siirry uuteen versioon sivulle https://uusi.tiira.fi,
- Salasanan vaihto aloitetaan klikkaamalla vasemmasta palkista “Kirjaudu sisään”.
- Avautuvassa näytössä klikataan alhaalla olevaa linkkiä “Unohditko salasanasi?”.
- Avautuvaan näyttöön kirjoitetaan nykyinen käyttäjätunnus tai sähköpostiosoite, jolla on kirjautunut Tiiraan, ja klikataan “Lähetä”.
- Saat Tiirassa käyttämääsi sähköpostiisi salasanan vaihtolinkin. Vaihda salasanasi linkin kautta avautuvassa ikkunassa. Voit käyttää samaa salasanaa kuin nykyisessä Tiirassa. Jos kuitenkin käytät eri salasanaa, se vaihtuu myös nykyisen Tiiran salasanaksi.
Mahdollisia epäselvyyksiä ja virhetilanteita kirjautumisessa
Sähköpostia salasanan vaihtamiseksi ei tule sähköpostin saapuneet-kansioon
Varmista, että käytit oikeaa käyttäjätunnustasi. Järjestelmä ei kerro, onko sellainen tunnus olemassa, johon liittyvään sähköpostiosoitteeseen salasanan vaihtolinkki lähetettiin. Tarkista, että sinulla on www.tiira.fi:ssä omissa tiedoissa oikea käyttämäsi sähköpostiosoite. Jos on, eikä viestiä silti tule, tarkista sähköpostiohjelmasi roskapostikansio.
Salasanan vaihdossa virhe-ilmoitus ”Linkki käytetty tai vanhentunut”
Salasanan vaihtolinkki on käytettävissä vain rajoitetun ajan. Mikäli sähköpostiin lähetettävää linkkiä ei ole klikannut 15 minuutin kuluessa pyynnöstä, se voi olla vanhentunut eikä enää toimi. Tällöin on tilattava uusi linkki. Vastaava ilmoitus voi tulla myös sen vuoksi, että sähköpostiohjelmat (ainakin Outlook365) voivat joissakin tapauksissa (riippuen ohjelman konfiguraatiosta) käydä linkkiä klikattaessa ensin tarkistamassa, onko linkki turvallinen ja näin käyttävät kertakäyttöisen linkin ennen kuin käyttäjä pääsee siihen itse.
Tämän voi välttää uusimalla salasanan vaihto ja käyttämällä sähköpostin lukemisessa esimerkiksi sähköpostin palveluntarjoajan webmail-palvelua. Mikäli sinulla ei ole mahdollisuutta käyttää webmailia sähköpostien lukemiseen, voit kokeilla seuraavaa menetelmää, jolla ohittaa Microsoft SafeLinksin turvatoimet:
- Kopioi linkki sähköpostista. (ÄLÄ klikkaa linkkiä). Vie hiiri linkin kohdalle ja hiiren oikealla näppäimellä avautuvasta valikosta valitse “Kopioi hyperlinkki” tai kopioi se muulla tavalla.
- Siirry osoitteeseen https://www.o365atp.com
- Liitä linkki Paste SafeLinks -ruutuun
- Kopioi Decoded URL -ruudusta uusi osoite
- Liitä tämä URL-osoite selaimellasi uudelle välilehdelle ja siirry siellä aukeavalla sivustolla.
Mikäli Decoded URL ruutuun tulee teksti “Error: couldn’t find target URL”, avaa selaimeen uusi välilehti ja kopio em. sähköpostiin lähetetyn linkin osoite suoraan osoitekenttään ja siirry aukeavalle sivulle. Tämä menetelmä ohittaa Microsoft SafeLinksin turvatoimet.
Virheen ohittamisen ohjeet (englanniksi) Oregonin yliopiston sivuilla
Havaintojen kirjaaminen
Havaintojen kirjauslomakkeessa tapahtuu supistamista sen mukaan, missä kohtaa kursori on / mihin on viimeksi tehnyt valintoja. Alueet laajenevat klikkaamalla / täppäämällä / muuten palaamalla. Supistamiset on toteutettu erityisesti mobiilikäytön näyttöjen tiivistämistarpeiden vuoksi
Kussakin havainnossa tulee olla vähintään yksi paikkatieto (koordinaatti). Se voi olla havainnoijan tai linnun paikka. Erikoistilanteissa myös havaintoriveille voi kirjata lintujen paikkatietoja (esimerkiksi kirjata tietyn havaintopaikan reviirit tarkkoine paikkoine yhteen havaintoon – kunkin omaksi rivikseen). Mikäli havaintoon kirjaa rivitasolle linnun paikkatietoa ja linnun paikkatiedon on merkinnyt myös havainnointiin, häviää linnun paikkatieto havainnoinnista.
Havaintojen tallentaminen ei onnistu perinteisen Tiiran tapaan Enterillä, mutta onnistuu ctrl+Enterillä. Perinteisen Tiiran pikanäppäimet toimivat myös uudessa lomakkeessa (esim. alt+L lisää rivin).
Havainnot siirtyvät muutaman minuutin välein Tiiran eri versioiden välillä. Siirtoon nykyTiiran puolelle liittyy joitakin järjestelmien rakenteellisesta erosta johtuvia paikan käsittelyä koskevia erikoisratkaisuja: vaikka uudella puolella havainnossa ei olisi havainnoijan paikkaa, havainnoijan paikka näkyy nykyTiirassa (“valepaikka” linnun paikan mukaan); mikäli uudella puolella on useita linnun paikkoja, näkyy linnun paikka nykyTiirassa niiden “keskiarvona”; mikäli paikka on uudella puolella alue, se näkyy uudella puolella pistemäisenä “keskiarvona”.
Mobiilipaikannusominaisuus (“Tässä ja nyt”) on kätevä, kun tallentaa havaintoja puhelimella. Yhdellä painalluksella järjestelmä hakee havainnoijan paikan kartalle, lähimmän paikannimen, päivämäärän ja kellonajan.
Muuton kirjaaminen online
UusiTiira yhdistää automaattisesti samaa lajia koskevat havainnot saman yhden havainnon havaintoriveiksi, jos havainnoinnin tiedot ovat samoja, eikä havainnoissa ole havaintotason lisätietoja tai tallenteita. Päivän muuttoa voi siis kirjata samalta paikalta siinä järjestyksessä, kun linnut havaitset ja järjestelmä järjestää havainnot saman lajin alle havaintoriveiksi.
Koska muuttoa havainnoidessa ei yleensä tiedä, koska havainnointi loppuu, kannattaa aluksi kirjata vain havainnoinnin aloitusaika ja havainnoinnin päättymisen jälkeen käydä lisäämässä kunkin lajin havaintoon havainnoinnin loppuaika muokkaamalla havaintoa.
Jos kirjaa epähuomiossa saman paikallisen linnun kahdesti samoin havainnointitiedoin, tapahtuu vastaava yhdistäminen eli Tiiraan tulee havainto, jossa on kaksi havaintoriviä ja lukumäärä tuplaantuu. Ylimääräisen rivin voi poistaa muokkaamalla havaintoa
Muita usein kysyttyjä kysymyksiä
Kirjasin uudella lomakkeella havainnon, johon laitoin vain linnun paikan, mutta perinteisen Tiiran puolella havainnossa näkyy myös havainnoijan paikka?
Perinteisessä Tiirassa havainnoijan paikkatieto on tietokannassa pakollinen, minkä vuoksi havaintojen kopioinnissa joudutaan luomaan linnun paikan perusteella väärä havainnoijan paikka.
Miksi en pysty muokkaamaan uudella lomakkeella tallentamiani havaintoja perinteisessä Tiirassa?
Havaintoja voi muokata vain siinä Tiiran versiossa, jossa ne on tallennettu, koska tietokannat ovat sisällöltään ja rakenteeltaan erilaisia.
Miten voin vaihtaa sähköpostiosoitteeni?
Käyttäjän omien tietojen hallinta on toistaiseksi keskeneräinen Tiiran uudella puolella, minkä vuoksi sähköpostiosoitteen vaihtaminen vaatii hieman kikkailua. Jos sinulla on tarve vaihtaa sähköpostiosoite, laita sähköpostia osoitteeseen toimisto(ät)birdlife.fi Saat sähköpostilla ohjeet osoitteen vaihtamiseksi.
En saa paikannusta ja tässä ja nyt toimintoa toimimaan iphonessa, onko mitään tehtävissä?
Ongelman taustalla on käytössä olevan iphonen asetukset, jotka estävät Tiiran paikannuksen käytön. Muokattavissa esimerkiksi näin:
Valitse asetukset => Tietosuoja ja suojaus => Sijaintipalvelut => Safarin sivut (Chromella ilm. se valittava) => Käytettäessä appia
Asetukset => Safari => Sijainti => Salli
Korjauksena iphonessa on toiminut myös se, että kieltää kaikki sijaintipalvelut ja palauttaa ne siten takaisin (toimi ainakin iOS 16.7.8 ja Safari).