Kiurut saapuivat varhain
Kiuru on kevään ensimmäisiä muuttolintujamme. Lämpimät lounaisvirtaukset tuovat yksittäisiä kiuruja Suomeen joskus jopa tammikuun puolella, yleensä lajin muutto alkaa kuitenkin helmi–maaliskuun vaihteessa. Kiuru on erinomainen kevään edistymisen mittari siksikin, että niitä talvehtii Suomessa erittäin vähän, joten lumesta vapautuville pelloille ilmestyvät kiurut ovat suurella varmuudella vastikään kevätmuutolta saapuneita. Kiurut talvehtivat pääosin Länsi-Euroopassa.
Tavallista ankarammasta talvesta huolimatta kiurun kevätmuutto käynnistyi vuonna 2024 ripeästi pakkasten väistyttyä Suomesta helmikuun puolenvälin jälkeen. Ensimmäiset kiurut havaittiin 17.2. Uudellamaalla ja Varsinais-Suomessa. Helmikuun loppuun mennessä Tiira-lintutietopalveluun oli ilmoitettu jo yli 400 havaintoa yli 6 000 kiuruyksilöstä. Havainnot sisältävät osin samoja yksilöitä. Pohjoisin kiuru oli ehättänyt 29.2. Keski-Pohjanmaalle Alavieskaan, ja sisämaan paksujen hankien keskellä kiuruja havaittiin Jyväskylässä ja Imatralla asti.
Kiurun kevätmuutto näyttää aikaistuneen viime vuosina. Helmikuussa 2024 havaittu kiurumäärä on kautta aikojen kolmanneksi korkein: vain keväinä 2021 ja 2022 kiuruja nähtiin niukasti enemmän. Keväät kuitenkin vaihtelevat, vuoden 2023 helmikuussa tehtiin vain 16 kiuruhavaintoa 29 yksilöstä.
28.2.2024 Maskussa havaittu 270 kiurua on kautta aikojen kolmanneksi suurin helmikuinen summa. Ensimmäiset havainnot yli sadan kiurun parvista helmikuussa tehtiin vasta vuonna 2019.