Kuntavaalit 2025

Tervetuloa tutustumaan kuntavaaliteemoihimme! Kuntavaalit ovat tärkeät vaalit myös ympäristönäkökulmasta: kunnilla on paljon päätösvaltaa lähiluontokohteiden turvaamisessa, luontokadon torjunnassa ennallistamalla elinympäristöjä, uusiutuvan energian sijoittamisessa sekä linturvallisen rakentamisen edistämisessä.
Kuntavaalit järjestetään huhtikuussa 2025 aluevaalien yhteydessä. Ennakkoäänestys on käynnissä 2.–8.4. ja vaalipäivä on sunnuntai 13.4. Kysy kuntavaaliteemoistamme ehdokkaaltasi ja käytä ääntäsi luonnon puolesta!
BirdLifen kuntavaaliteemat 2025
Lähiluonto ja virkistyskäyttö
Luontokohteet ovat tärkeitä monin tavoin niin virkistyskäytön, luonnon kuin matkailunkin kannalta. Monipuolinen ja helposti saavutettava lähiluonto lisää asukkaiden hyvinvointia, alueen vetovoimaa, luonnon monimuotoisuutta ja houkuttelee ulos luontoon. Lähiluonnolla on tutkimusten mukaan myös merkittäviä terveysvaikutuksia.
Kunnat ovat merkittävässä roolissa lähiluontokohteiden turvaamisessa sekä kaavoituksen että maanomistuksen kautta. Kaikille on taattava pääsy lähiluontoon. Suojelualueita ja virkistysalueita on lisättävä myös taajamissa ja niiden välittömässä läheisyydessä.
Virkistys- ja harrastusmahdollisuudet on turvattava: kuntien on panostettava retkeilyrakenteiden, kuten lintutornien ja taukopaikkojen ylläpitoon.
Kysymyksiä ehdokkaille:
- Pitäisikö lähiluonto huomioida nykyistä paremmin kuntanne kaavoituksessa?
- Miten aiotte parantaa lähiluonnon virkistys- ja harrastusmahdollisuuksia kunnassanne?
- Tarvitaanko kunnalta lisää panostuksia luontoharrastusrakenteiden, kuten lintutornien ja reittien ylläpitoon?
Ennallistaminen
Suomen luonto on köyhtynyt monin tavoin ihmisen toiminnan seurauksena. Ennallistamista tarvitaan kaikissa elinympäristöissä.
Ennallistamista tehdään Suomessa jo paljon esimerkiksi kosteikkoja ja virtavesiä hoitamalla. Ennallistaminen luo myös työpaikkoja harvaan asutuille alueille, ja sillä voidaan luontokadon hidastamisen lisäksi hillitä ilmastonmuutosta.
Kuntien on panostettava ennallistamistoimien edistämiseen.
Kysymyksiä ehdokkaille:
- Miten tärkeäksi näette ennallistamisen merkityksen luontokadon torjunnassa?
- Minkä elinympäristön ennallistaminen on sinulle tärkeintä?
- Miten aiotte edistää ennallistamistoimia kunnassanne?
- Minkä kohteen ennallistamisen nostaisitte kunnan kärkihankkeeksi?
Uusiutuvan energian sijoittaminen
Ilmastonmuutoksen tuhoisten vaikutusten hillitsemiseksi on välttämätöntä siirtyä pois fossiilisten energialähteiden käytöstä. Tämä edellyttää uusiutuvan energian tuotannon lisäämistä.
Tuuli- ja aurinkovoiman lisääminen on toteutettava siten, ettei vaaranneta luonnon monimuotoisuutta. Hankkeet on myös toteutettava siten, että ne tuottavat merkittäviä ilmastohyötyjä ja ovat hiilinegatiivisia. Kaavoittajina kunnat ovat tärkein toimija sen varmistamisessa, ettei ilmastonmuutoksen hillitsemisellä kiihdytetä luontokatoa.
Tuuli- ja aurinkovoimaa ei pidä rakentaa linnustollisesti tärkeille alueille eikä tuulivoimaa lintujen päämuuttoreiteille. Tuuli- ja aurinkovoimalat ovat kaavoilla ohjattavaa maankäyttöä.
Kysymyksiä ehdokkaille:
- Pitäisikö uusiutuvan energian tuotantoa lisätä kunnassanne?
- Pitäisikö kunnassanne laatia koko kunnan kattava suunnitelma uusiutuvan energian sijoittamisesta?
- Sitoudutteko vastustamaan uusiutuvan energian rakentamista luonnon monimuotoisuuden kannalta tärkeille alueille?
- Pitäisikö tuuli- ja aurinkovoimaloiden sijoittumista ohjata sitovasti kaavoilla?
Lintuturvallinen rakentaminen
Lintujen ikkunatörmäykset ovat merkittävä kuolleisuutta aiheuttava tekijä.
Törmäysten ehkäisyyn on olemassa tutkitusti toimivia ratkaisuja.
Törmäyksiä ehkäisevät määräykset pitäisi lisätä kunnan rakennusjärjestykseen.
Kysymyksiä ehdokkaille:
- Oletko valmis lisäämään lintuturvalliseen rakentamiseen liittyviä velvoittavia määräyksiä kuntanne rakennusjärjestykseen?