Auta antamalla aikaasi
Voit auttaa lintuja antamalla aikaasi! Tarvitsemme monenlaisia tietoja ja taitoja – riippumatta siitä, tunnetko lintuja.
Tälle sivulle on koottu esimerkkejä erilaisista vapaaehtoistöistä. Voit kysyä lisää BirdLifen toimistolta tai oman alueesi lintuyhdistyksestä tai täyttää tämän sivun alaosasta löytyvän lomakkeen.
Jos tunnet yleisimmät lähiympäristösi linnut
- Ilmoita havaintojasi Tiira-lintutietopalveluun. Havainnot tavallisistakin linnuista ovat arvokkaita.
- Osallistu valtakunnallisiin tapahtumiimme, Pihabongaukseen ja Pönttöbongaukseen. Tapahtumilla kerätään arvokasta tietoa monien lintujen kannankehityksestä ja pesinnöistä.
- Osallistu vuoden lintu -selvityksiimme, joissa keräämme havaintoja tietyistä lajeista saadaksemme lisää tietoja suojelutyöhön. Myös alueellisilla yhdistyksillä on välillä omia vuoden lintu -hankkeita.
- Ilmoita havaintosi pesivistä linnuista lintuatlakseen.
Jos tykkäät jutella ihmisten kanssa
- Ryhdy retkikummiksi. Opasta ihmisiä lyhyillä tai pidemmillä linturetkillä ja jaa innostuksesi lintuihin. Retkioppaan ei tarvitse olla lintuguru, perustiedot riittävät.
- Tarjoudu mukaan yhdistyksesi tapahtumiin ja messuille. Lintutuntemusta tärkeämpää on linturakkaus ja halu kertoa yhdistyksesi ja BirdLifen toiminnasta.
Jos osaat käyttää sosiaalista mediaa
- Ole aktiivinen yhdistyksesi ja BirdLifen some-kanavissa: tykkää, kommentoi ja jaa. Näin julkaisumme saavat enemmän näkyvyyttä ja leviävät laajemmalle.
- Ryhdy yhdistyksesi some-päivittäjäksi. Ota yhteyttä yhdistyksesi some-vastaavaan, tiedottajaan tai sihteeriin päivittääksesi nykyisiä kanavia tai avataksesi yhdistykselle uuden kanavan.
Jos kaipaat fyysistä tekemistä
- Osallistu talkoisiin. Lintuyhdistysten talkoissa kunnostetaan lintupaikkoja, korjataan lintutorneja, rakennetaan pitkospuita, nikkaroidaan linnunpönttöjä jne. Tehtäviin opastetaan. Seuraa yhdistyksesi viestintää.
- Tarjoudu järjestelijäksi yhdistyksesi tapahtumiin tai BirdLifen lintumessuille, jossa tarvitaan salivalvojia, liikenteenohjaajia, messutelttojen pystyttäjiä yms.
- Rakenna ja ripusta linnunpönttöjä. Kattavat ohjeet löydät täältä.
Jos tykkäät laittaa ruokaa, leipoa tai järjestää juhlia
- Tarjoudu järjestämään tarjoilut yhdistyksesi tapahtumaan: kokouskahvit, talkooeväät, pikkujoulutarjoilut tai vaikka kuumaa mehua Pihabongaus-päivystäjille. Kysy lisää yhdistyksestäsi.
Jos rakastat organisointia ja järjestötoimintaa
- Liity yhdistyksesi hallitukseen tai toimikuntaan. Puheenjohtajan, sihteerin, retkivastaavan tai muun vastuuhenkilön tehtävässä pääset pitämään lankoja käsissäsi ja todella vaikuttamaan yhdistyksen toimintaan. Yhdistystoiminta ei pyöri ilman näitä avainhenkilöitä, joten panoksesi on erittäin arvokas.
Jos haluat viedä lapsia tai nuoria luontoon
- Osallistu Lasten lintuviikkoon toukokuussa omien, sukulaisten, naapuruston tai oman opetusryhmäsi lasten kanssa, tai tarjoudu retkioppaaksi lähimmän koulun tai päiväkodin retkelle. Lasten lintuviikolla ei tarvitse tunnistaa lintulajeja.
- Ryhdy retkikummiksi ja järjestä yhdistyksellesi lasten, nuorten tai perheiden linturetkiä. Retkioppaan ei tarvitse olla lintuguru, perustiedot riittävät.
- Ryhdy vetämään lasten lintukerhoa tai nuorten linturyhmää yhdistyksessäsi. Kysy lisää yhdistyksestäsi ja BirdLifesta. Tutustu BirdLifen lapsi- ja nuorisotyön materiaaleihin.
Jos haluat turvata tärkeän luontoalueen
- Seuraa kunnallista päätöksentekoa ja ilmoita yhdistyksellesi aluetta koskevista suunnitelmista, lausuntomahdollisuuksista ja päätöksistä. Yhdistysaktiivit eivät ehdi valvoa kaikkea, joten sinä voit olla silminä ja korvina ainakin oman alueesi osalta.
Jos olet hyvä kirjoittamaan
- Tarjoudu kirjoittamaan yhdistyksesi lehteen tai verkkosivuille esimerkiksi menneistä tai tulevista yhdistyksen tapahtumista. Voit tarjota omia juttuideoitasi tai apua juttujen ideointiin, editointiin ja oikolukemiseen. Ota yhteyttä lehden päätoimittajaan tai verkkosivuvastaavaan.
- Tarjoa juttuideoita BirdLife- tai Linnut-lehtiin. Ota yhteyttä lehtien päätoimittajiin.
Jos olet hyvä valokuvaamaan tai videoimaan
- Tarjoudu lahjoittamaan kuviasi tai videoitasi yhdistyksesi lehteen tai sosiaaliseen mediaan: ota yhteyttä yhdistyksesi tiedottajaan, päätoimittajaan tai sihteeriin.
- Tarjoudu lahjoittamaan kuviasi tai videoitasi BirdLifen julkaisuihin tai sosiaaliseen mediaan: ota yhteyttä viestintäpäällikköön. Lintujen lisäksi tarvitsemme kuvia ja videoita tapahtumista sekä lintuharrastuksesta eri vuodenaikoina.
- Tarjoudu pitämään kuvaesitys yhdistyksesi kokouksessa tai tapahtumassa.
- Tarjoudu valokuvaajaksi yhdistyksesi tapahtumiin tai esimerkiksi BirdLifen lintumessuille.
Jos tunnet verkkosivuja tai tietojärjestelmiä
- Tarjoudu auttamaan yhdistyksesi verkkosivujen päivittämisessä. Voit omien ja yhdistyksesi tarpeiden mukaan tehdä kevyttä päivittämistä tai vaikka kokonaisen sivustouudistuksen. Ota yhteyttä yhdistyksen verkkosivuvastaavaan.
- Jos osaat ohjelmoida, kysy BirdLifesta tai yhdistyksestäsi mitä voisit tehdä. Erilaisia tarpeita on jatkuvasti.
Jos olet kokenut lintuharrastaja
- Ilmoita lintuhavaintojasi Tiira-lintutietopalveluun. Jokainen havainto on arvokas. Muista liittää pesintään viittaaviin havaintoihin pesimävarmuusindeksi, jotta havainnot tulevat mukaan lintuatlakseen.
- Ryhdy retkikummiksi. Järjestämällä linturetkiä, tornipäivystyksiä tai muita tapahtumia autat muita eteenpäin matkalla lintuharrastajiksi.
- Tarjoudu pitämään yhdistyksessäsi esitelmä aiheesta, jonka tunnet hyvin.
- Osallistu lintulaskentoihin, kuten talvilintu-, linja- ja pistelaskentoihin.
- Auta yhdistyksesi havaintoarkiston ylläpitämisessä esimerkiksi Tiira-yhdistyskäyttäjänä, aluevastaavana tai yhdistyksesi havaintotoimikunnassa. Kysy lisää yhdistyksestäsi.
- Liity yhdistyksesi suojelutoimikuntaan, jos tunnet suojelukysymyksiä tai haluat perehtyä niihin.
- Lähde havainnoijaksi lintuasemalle jatkamaan vuosikymmenien mittaisia havaintosarjoja.
- Ryhdy rengastajaksi. Tutustu vaatimuksiin ja menetelmiin Rengastustoimiston sivuilla.
Jos sinulla on ammatillisia erityistaitoja
Nämä tehtävät sopivat hyvin alaa opiskelevalle tai alalta eläkkeelle jääneelle. Opiskelijalle vapaaehtoistyöt ovat hyvä tilaisuus kerryttää oman alan työkokemusta.
- Jos hallitset raha-asioita, tarjoudu yhdistyksesi taloudenhoitajaksi tai kirjanpitäjäksi.
- Jos tunnet markkinointia, tarjoudu laatimaan ilmoitus yhdistyksesi tapahtumasta tai suunnittelemaan uusi yhdistysesite.
- Jos osaat taittaa tai luoda grafiikkaa, tarjoudu yhdistyksesi lehden taittajaksi tai muiden materiaalien suunnittelijaksi. Kysy tarpeista omasta yhdistyksestäsi tai BirdLifesta.
- Jos tunnet kunnallista päätöksentekoa tai ympäristölainsäädäntöä, tarjoa asiantuntemustasi yhdistyksesi tai BirdLifen käyttöön esimerkiksi lausuntojen ja valitusten laatimiseen.
- Jos olet ensiaputaitoinen, tarjoudu pitämään yhdistyksesi retkioppaille tai muille aktiiveille ensiapukoulutusta. Voit myös tarjoutua BirdLifen lintumessuille ensiapupäivystäjäksi.
Lähetä-napin painamisen jälkeen sivu latautuu uudestaan. Palaa silloin takaisin tänne sivun alalaitaan nähdäksesi, onnistuiko lähetys.