Ruokintapaikan hygieniasta huolehtiminen
Ruokintapaikan ylläpito aiheuttaa jonkin verran puhtaanapitotyötä. Se on tärkeää tautien leviämisen estämiseksi. Samalla ehkäistään rottien kerääntymistä paikalle.
Tärkein ja helpoin keino huolehtia lintujen terveydestä on käyttää ruokinta-automaattia, jossa linnut eivät pääse ulostamaan ruoan joukkoon. On tärkeää, että maaruokinta-alueet, ruokintatelineet ja telineiden alapuolelle jäävä maa puhdistetaan säännöllisesti vanhasta ruoasta ja lintujen ulosteista. Mikäli mahdollista, ruokintapaikan sijaintia voi vaihtaa muutaman metrin talven aikana. Erityisen tärkeää on huolehtia hygieniasta lämpiminä ja kosteina sääjaksoina, koska tällöin olosuhteet tautien tarttumiselle ovat hyvät.
Telineet ja automaatit tulisi pestä kuumalla vedellä ja astianpesuaineella ja tarpeen vaatiessa (ks. alla) desinfioida. Tämän voi tehdä esimerkiksi 5-prosenttisella hypokloriitilla (Domestos yms.), jossa puhtaita automaatteja pitäisi liottaa muutama minuutti. Yhtä hyvin voi käyttää erityisiä desinfiointiaineita (esim. Virkon-S). Huuhtele lopuksi vedellä, ja anna kuivua hyvin.
Ruokinta-automaatin alle kertyvää siemen- ja kuorimassaa kannattaa poistaa pitkin talvea. Ruokintapaikka on huomattavasti helpompi puhdistaa, mikäli tarjoaa esimerkiksi auringonkukansiemenet kuorettomana. Kustannukset ovat jonkin verran korkeammat kuin kuorellisia siemeniä ostettaessa, mutta kuorettomat siemenet ovat kuitenkin täyttä tavaraa, eikä roskaa synny.
Yleisiä tauteja
Erityisen tarkkana hygieniasta täytyy olla, mikäli havaitsee ruokinnalla heikkokuntoisia lintuja. Apaattiset, kesyt ja pienehkölläkin pakkasella kovin pörröiset lintuyksilöt kertovat ruokintapaikan tautiongelmista.
Yleisin tauti on lintujen salmonella, jota tulee maahamme säännöllisesti erityisesti huonolaatuisten auringonkukansiementen mukana. Salmonellaa esiintyy jonkin verran lintupopulaatioissa myös luontaisesti. Ruokintapaikalla linnut ovat hyvin runsaassa ja tiiviissä kanssakäymisessä keskenään. Tiivis yhteiselo ja huono hygienia voivat laukaista salmonellaepidemian. Varsinkin punatulkku ja viherpeipot ovat alttiita sairastumaan salmonellaan. Tauti leviää sairastuneen linnun ulosteiden kautta. Salmonellaan sairastunut lintu poikkeaa ulkonäöltään ja käytökseltään muista linnuista. Se näyttää hidasliikkeiseltä ja uneliaalta ja on usein pörhentänyt höyhenensä. Maassa paikoillaan pitkiäkin aikoja viettävä sairas lintu ei enää edes pakene ihmistä.
Jos lintu kuolee ruokintapaikalle, tulisi se haudata tarpeeksi syvälle maahan tai nostaa kertakäyttöhansikkailla tiiviiseen muovipussiin ja hävittää sekajätteen mukana. Tämän jälkeen on huolehdittava pikaisesti ruokinta-automaattien puhdistamisesta ja desinfioinnista taudin leviämisen estämiseksi. Ruokinnan alla oleva pintamaa on hyvä poistaa salmonellabakteerin hävittämiseksi. Mikäli ruokinnalla alkaa näkyä myös muita sairaita lintuja, on ruokinta lopetettava toistaiseksi. Ruokintaa saa jatkaa vasta, kun pihapiirissä ei ole vähään aikaan ollut sairastuneita yksilöitä. Tautitilanteesta kannattaa informoida myös lähitalojen lintujen ruokkijoita.
Samat ohjeet pätevät myös Trichomonas-lintuloiseen, joka on erityisesti kyyhkyjen, peippolintujen ja varpusten ongelma.
Joskus linnuilla näkyy pullistuneita kasvaimia, erityisesti päässä tai jaloissa. Kyseessä voi olla papillooma- (erityisesti peippolinnuilla) tai Avipox- eli linturokkovirus (erityisesti tiaisilla). Hyväkuntoinen lintu voi toipua taudista, mutta se johtaa helposti kuolemaan rikkoutuneeseen rakkulaan iskevän bakteeri-infektion kautta. Tilannetta kannattaa seurata, mutta koska tauti leviää kosketuksesta, ruokintapaikan hygienialla taudin leviämistä ei voi estää.
Jos samasta paikasta löytyy useita ilman näkyvää syytä kuolleita pikkulintuja, niistä on hyvä ilmoittaa Ruokavirastolle (entinen Evira). Jos haluaa selvittää löytämänsä kuolleen luonnonvaraisen linnun kuolinsyyn, Eviralta kannattaa tiedustella, voiko linnun lähettää sinne tutkittavaksi.
Muista käsienpesu
Ruokintatelineet olisi hyvä puhdistaa ulkotiloissa, eikä tuoda niitä esimerkiksi keittiöön, sillä niissä on aina jonkin verran lintujen ulosteita. Puhdistamisessa on hyvä käyttää käsineitä ja pestä kädet huolellisesti, jos on joutunut kosketuksiin lintujen ulosteiden ja likaisen ruoan kanssa. Ruokintalaitteista ja pikkulintujen ulosteista lintujen salmonella tarttuu hyvin huonosti ihmiseen. Teoreettisen pienen riskinkin kanssa kannattaa kuitenkin olla tarkkana, ja huolehtia hygieniasta.