Lintutilanne 12.4.2019
Lintutilanne 12.4.2019
Edellinen viikko kului enimmäkseen varsin kylmien kelien ja pohjoisen puoleisen virtauksen vallitessa, eikä muutossa näin ollen tapahtunut kovin merkittävää edistymistä edellisen hyvin lämpimän jakson jälkeen. Tästä ei kuitenkaan pidä olla huolissaan, sillä tämän ajankohdan muuttajat ovat enimmäkseen tottuneet talvisiin keleihin. Tropiikista saapuvien, kylmälle arempien lajien aika on vasta myöhemmin. Lintujen tarkkailijan kannalta viileä sää on myös positiivinen asia: linnut kerääntyvät esimerkiksi ruokinnoille tai sulille pelloille suurina määrinä ja säiden lämmetessä on odotettavissa ehkä kovakin muuttoryntäys muun muassa kurjilla ja petolinnuilla.
Hanhien suurimmat kerääntymät ovat siirtyneet jo etelärannikolta eteenpäin. Taigametsähanhien pääjoukot lähestyvät hiljalleen Oulun seudun kerääntymisaluetta, ja jatkuvasti runsastuvasta lyhytnokkahanhesta ilmoitettiin jo huikean suuria kerääntymiä: peräti 1 964 yksilöä laskettiin Tyrnävältä laajoilta peltoalueilta 10.4. Muita hienoja kerääntymiä olivat vaikkapa Lemlandin Lågskärin vesiltä lasketut 10 000 haahkaa, Paimion Paimionlahdella nähdyt 4 500 isokoskeloa ja Mynämäen Mynälahden pelloilta lasketut 1 270 töyhtöhyyppää.
Viikon kiinnostavin harvinaisuus oli Salosta löytynyt, itäistä punavatsaista alalajiryhmää edustava mustaleppälintu. Kyseessä on vasta kolmas havainto maastamme, mikäli BirdLife Suomen rariteettikomitea hyväksyy havainnon. Muista harvinaisuuksista voisi mainita erikseen Kirkkonummen Rönnskärillä 6.4. tavatun keltahempon, varhaisen kiljukotkan 6.4. Lappeenrannassa ja pitkin etelärannikkoa pyörineet 4–5 isohaarahaukkaa sekä Kemissä ja Paraisilla havaitut mustapäätaskut. Koreat mandariinisorsat ovat houkutelleet yleisöä Kokkolassa ja Tammelassa. Lisäksi on havaittu muun muassa muutamia kyhmyhaahkoja, kuningaskalastajia, virtavästäräkkejä, kattohaikaroita ja arosuohaukkoja.
Yleistietoa lintutilanteesta:
Lintutilanne päivitetään seuraavan kerran torstaina 18.4.