Lintutilanne 8.1.2021

Tikli. Kuva: Micha Fager

Lintutilanne 8.1.2021

Alkutalvi on ollut viime talven tapaan leuto ja linnustollisesti hyvin monipuolinen. Tiira-lintutietopalveluun on tänä vuonna ilmoitettu havaintoja jo 162 lintulajista, mikä on jokseenkin saman verran kuin viime vuonna tähän aikaan, mutta selvästi edellisvuosia enemmän. Harvinaisuuksia ja harvalukuisia talvehtijoita onkin havaittu runsaasti, vaikka toisaalta marjalintuja ja monia siemenravinnon perässä vaeltavia lintuja on niukasti.

Erikoisimpia havaintoja ovat olleet Paraisten Jurmossa joulukuusta asti viipynyt keltavästäräkki sekä Inkoossa vuoden toisena päivänä nähty punapäänarsku. Kumpaakaan lajia ei ole aikaisemmin havaittu Suomessa tammikuussa. Vuodenaikaan nähden hyvin harvinaisia ovat olleet myös tämän vuoden puolella havaitut kaksi kapustarintaa ja isosirri Paraisten Jurmossa, ristisorsa Varkaudessa ja rantasipi Espoossa.

Muita tammikuisia talviharvinaisuuksia olivat viisi tiltalttia, kolme töyhtöhyyppää, kaksi kurkea, kaksi mustaleppälintua ja kolme virtavästäräkkiä. Tavallisia västäräkkejä on vielä vuodenvaihteen jälkeen havaittu noin 30, joista puolet Kaarinassa kasvihuoneissa. Harvinainen töyhtökiuru löytyi uudenvuodenpäivänä Riihimäeltä, pikkusirkku puolestaan ruokinnalta Isostakyröstä.

Vesilintuja on ajankohtaan nähden vielä runsaasti. Vuoden alkupäivinä Etelä- ja Länsi-Suomessa oli vielä monin paikoin satoja laulujoutsenia ja Helsingissä kanadanhanhiakin 450, mikä on suurin tammikuussa milloinkaan havaittu määrä. Järvillä kalasteli jopa yli tuhannen isokoskelon parvia, ja merisorsista erityisesti pilkkasiipiä on runsaasti. Kirkkonummella niitä laskettiin uudenvuodenpäivänä yli 600.

Suuria urpiaisparvia ei tänä talvena kiertele missään, mutta satapäisiä tikliparvia on laskettu monessa paikassa. Suurimmat, 700 ja 600 tiklin parvet kuvattiin Nokialla ja Kouvolassa. Tiklistä on tullut yhä tavallisempi talvilintu.

 

Yleistietoa lintutilanteesta:

Lintutilanne päivitetään seuraavan kerran perjantaina 22.1.