Lintutilanne 18.6.2021
Lintutilanne 18.6.2021
Lintujen pesimäkausi on edennyt poikasten kiivaimpaan ruokintakauteen aina Lappia myöten. Ruokintakiireiden myötä laulukausi on hiipumassa, mutta aamun varhaisina tunteina laulu voi edelleen olla hetkittäin aktiivistakin. Hyvin sujuneen pesinnän jälkeen monet varpuslinnut voivat pesivät toisenkin kerran. Myös toista pesintää kuulutetaan reviirilaululla, joten esimerkiksi peipot, punarinnat, punakylkirastaat ja talitiaiset laulavat nyt toista kierrosta saatuaan ensimmäisen poikueen maailmalle.
Kesäkuun alkupuolella kevätmuutto kohtaa syysmuuton. Pesimälinnustomme kevään myöhäisin saapuja lapinuunilintu on juuri saapumassa: viime päivinä laulavia lintuja on havaittu kymmenkunta lähinnä itäisessä ja pohjoisessa Suomessa. Kahlaajanaaraiden syysmuutto puolestaan on hyvässä vauhdissa. Esimerkiksi mustaviklonaaraat ovat jo osuutensa pesintään hoitaneet: yli sadan syysmuuttavan mustaviklon kerääntymä laskettiin Kristiinankaupungissa.
Ylä-Lapin heikkoa myyrä- ja sopulitilannetta ilmentävät isot tunturikihuparvet. Valtavat, yli sadan linnun kerääntymät on laskettu sekä Utsjoella että Enontekiöllä. Huonona jyrsijävuotena tunturikihut jättävät pesimättä ja kiertelevät parvina ympäri Tunturi-Lappia poistuakseen Suomesta jo varhain kesällä.
Kuluvan kesän ilmiö on ollut sinipyrstöjen ennätysrunsas esiintyminen. Uusia reviirejä löytyy edelleen päivittäin. Mahdollisuudet tämän tarunhohtoisen aamuöisen laulajan tapaamiseen ovat nyt hyvät metsäisillä seuduilla erityisesti itäisen Suomen vaarojen rinteillä, mutta varttuneissa metsissä lajin voi nyt tavata miltei missä tahansa.
Toukokuun jälkipuoliskon kuuman kaakkoisen ilmavirtauksen siiviittämä erinomainen harvinaisuuskevät sai jatkoa. Lehmähaikara hämmästytti perunanistuttajia Posiolla, eskimosirri piipersi rantalietteellä Mynämäellä, kirjorastas piipahti pikaisesti Pietarsaaressa ja pääskykahlaajan sulavaa lentoa ihasteltiin Oulussa.
Yleistietoa lintutilanteesta:
Lintutilanne päivitetään seuraavan kerran perjantaina 2.7.