Lintutilanne 23.2.2023

Kiuru. Kuva: Micha Fager.

Lintutilanne 23.2.2023

Vaikka maassa on hanki ja järvet ovat ainakin pääosin jäässä, on lintumaailmassa havaittavissa enenevissä määrin kevään merkkejä. Sulana pysytellyt avomeri ja vuodenaikaan nähden korkeat lämpötilat ovat tuoneet eteläiseen Suomeen jo pienen annoksen kevätmuuttajia. Vuoden ensimmäinen kiuru muutti Hangossa 11.2. ja ensihavainto ristisorsasta tehtiin Paraisten Utössä 19.2. Kattava lumipeite pitää kuitenkin huolen siitä, että varsinaista muuttorynnistystä saadaan koko maassa vielä odotella pitkälle kevääseen. Kylmenevissä keleissä monet ensimuuttajat suuntaavat myös takaisin lämpimämmille lähialueille.

Keväisiä tunnustelijoita jaksolla edustavat myös Ahvenmaalla ja eri puolilla etelärannikkoa havaitut merihanhet, Salossa ja Raisiossa havaitut muuttohaukat, Inkoossa havaitut töyhtöhyypät sekä Paimiossa ja Orimattilassa havaitut suopöllöt. Kevään eteneminen näkyy myös meillä talvehtivissa linnuissa: tiaisten ja viherpeippojen laulukonsertti voimistuu, pöllöt aloittelevat soidinkauttaan jo pohjoista Suomea myöten ja varhain pesivistä lajeista pikkukäpylintujen pesinnät ovat käynnissä. Teeriä voi nyt nähdä isoina parvina niin ruokailemassa kuin jo soidinpaikoillakin.

Vuodenaikaan nähden erikoisia havaintoja ovat olleet muun muassa mustakurkku-uikku Paraisilla, talvehtimisalueeltaan Kirkkonummelta helmikuun puolivälissä poistunut kiljukotka ja Varsinais-Suomessa havaittu, hiljalleen myös talvilajina yleistyvä jalohaikara. Helsingin Vanhankaupunginlahdella on ihmetelty jopa yli sadan yksilön pajusirkkuparvea, joka on talvisin hyvin harvinaista.

 

Yleistietoa lintutilanteesta:

Lintutilanne päivitetään seuraavan kerran perjantaina 10.3.