Lintutilanne 9.6.2023
Lintutilanne 9.6.2023
Kevätmuutto alkaa tältä vuodelta olla ohi, kun lähes kaikki meillä pesivät linnut ovat jo saapuneet Suomeen. Viimeisenä meillä vakituisesti pesivistä lajeista havaittiin tällä viikolla lapinuunilintu. Monilla myöhäisillä muuttajilla, kuten kultarinnalla, kevätmuutto on edelleen kesken. Eteläisessä Suomessa lintujen paras laulukausi alkaa monilla lajeilla jo hiipua lintujen keskittyessä pesintöihin. Tulevana viikonloppuna kerätään havaintoja koko maassa pöntöissä pesivistä linnuista Pönttöbongauksessa.
Kesän keskellä on jo nähtävissä myös syksyn merkkejä. Varhaisia syysmuuttajia ovat esimerkiksi vesilintukoiraat jotka eivät osallistu pesimiseen, vaan suuntaavat jo alkukesästä merelle sulkimaan. Esimerkiksi telkkiä ja haahkoja on jo kokoontunut isoihin parviin saariston sulkasatoalueille. Syysmuutolla voi nyt nähdä myös mustaviklonaaraita.
Paikoin koleista keleistä huolimatta harvinaisuuksia on eksynyt Suomeen mukavasti. Kajaanin Koutaniemestä löytyi 3.6. todellinen suurharvinaisuus, vihermehiläissyöjä – lajista on aiemmin Suomesta vain kolme havaintoa. Salama iski tällä kertaa kahdesti samaan paikkaan, kun vihermehiläissyöjää ihailleet bongarit löysivät samasta tuomesta rusorintakertun, joka oli Kainuun alueen toinen havainto lajista. Kun vielä Sotkamossa jo pidempään viihtynyt arohyyppä löytyi uudestaan ja Kuhmossa havaittiin ruostesorsa, vietettiin Kainuussa varsinaisia lintupäiviä.
Myös Kainuun ulkopuolelle on riittänyt harvinaisuuksia. Pieksämäeltä löytyi hanhikorppikotka, pilkkaniska havaittiin Västra Norrskärin lintuasemalla Merenkurkussa ja isovesipääsky Lågskärin lintuasemalla Ahvenanmaalla.
Yleistietoa lintutilanteesta:
- Uusimmat tiedot Tiira-lintutietopalvelusta
- Lintuatlas
- Pönttöbongaus 10.–11.6.
- Lintuharrastajan vuosi
Lintutilanne päivitetään seuraavan kerran keskiviikkona 21.6.