Hanhia ja hyönteissyöjiä
Lintutilanne 17.5.2024
Kulunut viikko on ollut sääolojen kannalta erinomainen lintujen muutolle ja kevätmuutto eteneekin nyt vauhdilla. Lämpimät yöt ja etelänpuoleiset tuulet ovat tuoneet Suomeen runsaasti hyönteissyöjiä ja vauhdittaneet arktisten muuttajien menoa.
Hyönteissyöjät ovat selvästi runsastuneet viikon aikana ja kirjosieppojen ja kerttujen laulua voi nyt kuulla lähes koko maassa. Ensimmäinen punavarpunen ehti jo Lappiin asti. Uusina saapujina havaittiin kuhankeittäjä ja idänuunilintu. Vakituisista pesimälajeistamme odotellaan ensihavaintoja vielä luhtakerttusesta, viitasirkkalinnusta ja myöhään saapuvasta lapinuunilinnusta.
Arktisten muuttajien osalta pääosassa ovat nyt hanhet. Maanantaina 13.5. koettiin valkoposkihanhella ennätysmäinen muuttoryntäys. Söderskärin lintuasemalla Porvoossa laskettiin tuolloin yhteensä 382 000 muuttavaa hanhea ja Savonlinnassa Puruvedellä liki 130 000 hanhen muutto. Hanhiryntäyksen taustalla oli muuttoa padonnut pohjoisvirtaus, joka kääntyi sopivasti lounaaseen vauhdittamaan lintujen muuttoa.
Viikolla on muuttanut myös paljon kuikkalintuja, parhaana päivänä torstaina useasta etelärannikon havaintopisteestä havaittiin tuhansien lintujen muuttoa. Tiistaina liikkeellä olivat puolestaan allit, joita laskettiin esimerkiksi Virolahdella yli 50 000 muuttavaa lintua. Seuraavaksi arktisten muuttajien osalta odotellaan sepelhanhen päämuuttoa.
Ajankohdalle tyypillisiä pikkuharvinaisuuksia, kuten keltahemppoja, sepelsieppoja, lampivikloja sekä kyhmy- ja allihaahkoja on havaittu runsaasti. Kevään kolmas amerikanhaapana löytyi Tohmajärveltä ja toinen tundrakurppelo Siilinjärveltä. Viikon harvinaisin vieras oli kuitenkin sunnuntaina Kuopion Juankoskelta löytynyt eskimohanhi, jonka jalasta saatiin luettua kanadalainen rengas. Tämä on Suomen ensimmäinen havainto luonnonvaraiseksi tulkittavasta harhailijasta tämän lajin osalta.
Yleistietoa lintutilanteesta:
Lintutilanne päivitetään seuraavan kerran perjantaina 24.5.