Helle tuo harvinaisuuksia mutta hiljentää laulajat

Viitakerttusen laulua voi nyt kuulla lähes Oulun korkeudelle asti. Kuva: Micha Fager

Lintutilanne 31.5.2024

Vuoden 2024 kevät on ollut erikoinen: poikkeuksellisen kylmiä jaksoja ovat seuranneet poikkeuksellisen lämpimät, normaalia vaihtelevaa kevätsäätä on nähty tuskin lainkaan.

Kevätmuuton loppumetrit ovat edenneet suotuisissa säissä kiihkeästi. Monet kesän kynnyksellä saapuvat linnut, kuten harmaasiepot, kertut ja kerttuset, ovat rynnänneet Suomeen selvästi etuajassa. Pesintä käynnistyy monesti saman tien, ja laulukausi saattaa joillain linnuilla jäädä yhden päivän mittaiseksi. Helteisessä säässä linnut laulavat muutenkin vain ensimmäisinä aamun tunteina, ja myöhemmin päivällä konsertti jää vaisuksi.

Samalla kun viimeisimmät muuttajat saapuvat etuajassa, ovat varhaisempien saapujien pesinnät pikemminkin myöhässä. Alkukevään kylmät jaksot saattoivat lykätä esimerkiksi tiaisten ja rastaiden pesintää. Poikasilleen ahkerasti ruokaa kuljettavia lintua voi siis nyt näkyä tavallista vähemmän. Pönttöbongauksessa 8.-9.6. selvitetään, miten kevään säät ovat vaikuttaneet pönttölintujen pesintöjen etenemiseen.

Arktisten lintujen muutto Suomenlahdella huipentui jo viime viikonloppuna. Perjantaina 24.5. muuttivat esimerkiksi punakuirien ja tundrakurmitsojen pääjoukot, seuraavana yönä ja aamuna sepelhanhet. Virolahdella nähtiin perjantaina yli 4 000 punakuiria ja lauantaina yli 100 000 sepelhanhea. Viimeisimpänä Siperian pesijöistä muuttavat isosirrit, joiden muuttoparvia nähtiin Suomenlahdella etenkin tiistaina.

Eteläkaakkoinen virtaus on ollut erinomaisen suotuisa harvinaisuuksien saapumiselle. Suomen neljännen munkkikorppikotkan matkaa seurattiin Kymenlaaksossa tiistaina, ja maamme viides vuoriuunilintu on laulellut Luodossa sunnuntaista lähtien. Harvoin Suomessa näyttäytyviä lajeja ovat myös esimerkiksi maanantaina Lågskärin lintuasemalla ja Kökarissa nähdyt mustapääsirkut sekä Loviisasta keskiviikkona löytynyt arohyyppä.

 

Yleistietoa lintutilanteesta:

Lintutilanne päivitetään seuraavan kerran perjantaina 7.6.