Kahlaajamuuttoa ja suurharvinaisuuksia

Suosirri. Kuva: Micha Fager

Lintutilanne 19.7.2024

Lintujen laulu alkaa hiljetä. Laulun sijaan nyt kuulee enemmän erilaisia kerjuu- ja varoitusääniä. Osa linnuista ruokkii poikasiaan, suuri osa poikueista on lähtenyt maailmalle ja kiireisimmät ovat jo ehtineet pois Suomesta. Lähiviikkoina joukkoon liittyy yhä enemmän muuttoon valmistautuvia hyönteissyöjälintuja.

Keskikesän näkyviä muuttajia ovat muun muassa naurulokit ja monet kahlaajat. Kuoveista suurin osa on jo lähtenyt, ja töyhtöhyypät ovat kerääntyneet parviin. Sirreistä ja vikloista runsaslukuisimpia ovat suosirrit, joita on tällä viikolla laskettu parhaina päivinä yli 1 400 sekä Uudessakaupungissa että Kuhmoisissa. Itä- ja Sisä-Suomen järvireiteillä laskettiin myös runsaasti mustalintuja viikonvaihteessa, huippuna yli 4 000 muuttavaa Savonlinnassa sunnuntai-iltana.

Heinäkuun suurin yllätys koettiin 6.7. Siikajoella, kun rengastajan verkkoon lensi sekä Suomen ensimmäinen kultakulmasirkku ja toinen pikkupajusirkku. Molemmat lajit ovat Euroopassa suurharvinaisuuksia. Suomen toinen ylänkötylli käväisi Mustasaaressa, idänturturikyyhky löytyi Utsjoelta ja ruskouunilintu Valkeakoskelta. Tavanomaisempia kesävieraita ovat muun muassa mustaotsalepinkäiset Siikajoella, Sastamalassa ja Kaarinassa.

 

Yleistietoa lintutilanteesta:

Lintutilanne päivitetään seuraavan kerran perjantaina 2.8.