Käpytikkoja ja kirjosiipikäpylintuja liikkeellä

Käpytikka. Kuva: Micha Fager

Lintutilanne 2.8.2024

Näkyvä syysmuutto on vielä vähäistä, mutta jotkut lajit kerääntyvät näyttäviin parviin. Merihanhet ovat alkaneet kokoontua perinteisille syyspaikoilleen, ja yli 2 000 linnun parvia on laskettu Mynämäen Mietoistenlahdelta ja Närpiön Piolahdelta. Myös tuhatpäisiä kottaraisparvia voi aamuisin ja iltaisin nähdä ruovikkoisilla meren- ja järvenlahdilla.

Perämeren rannoilla laskettiin viime viikolla useana aamuna satoja muuttavia käpytikkoja, ja sisämaassa Lapuallakin muutti parhaana aamuna lähes 300 käpytikkaa. Myös kirjosiipikäpylintuja on liikkunut etelärannikkoa myöten, joskin niitäkin on nähty eniten Perämerellä: Raahessa laskettiin viime viikolla yhtenä aamuna lähes 200 kirjosiipikäpylintua.

Kahlaajien kesäinen syysmuutto jatkuu, mutta myötäisillä tuulilla suurin osa muuttaa korkealla Suomen yli. Parhaiten sirrejä ja vikloja pääsee näkemään matalilla hiekka- ja lieterannoilla tai saariston luodoilla.

Heinäkuun loppupuolen harvinaisin lintu oli Nivalassa muutaman päivän viipynyt rääkkähaikara. Siitä on vain viisi aiempaa havaintoa. Paraisten Utössä nähtiin töyhtökiuru ja Enontekiöllä punakottarainen. Koko kesän lintuharrastajia ovat ilahduttaneet nokisorsa Porissa, ruskosotka Salossa ja amerikanhaapana Helsingissä. Viiriäisiä oli tänä kesänä runsaasti, ja niitä on edelleen kuultu monin paikoin. Heinäkuun lopun tyypillisiä harvinaisuuksia ovat rannikkoalueella kierrelleet riuttatiirat.

 

Yleistietoa lintutilanteesta:

Lintutilanne päivitetään seuraavan kerran perjantaina 16.8.