Mehiläishaukat muuttavat

Mehiläishaukka. Kuva: Pertti Rasp

Lintutilanne 30.8.2024

Nyt kannattaa lähteä haukkaretkelle. Mehiläishaukan syysmuutto huipentui keskiviikkona, jolloin Hangossa laskettiin yli 300 muuttajaa. Yli sadan mehiläishaukan muuttoja kirjattiin useampana päivänä Hangossa ja Kirkkonummella. Eilen Hangossa muutti puolestaan lähes 500 varpushaukkaa. Nyt voi nähdä myös runsaasti tuuli- ja rusokuohaukkoja sekä kalasääskiä. Harvinaisia arosuohaukkoja ja haarahaukkojakin on nähty yhteensä kymmeniä, kiljukotkia pari, isohaarahaukka Nousiaisissa ja punajalkahaukka Lahdessa.

Poutaisessa lounaistuulessa etelärannikolla on muuttanut päivittäin tuhansia metsäkirvisiä ja satoja keltavästäräkkejä. Myös vihervarpusen muutto on kiihtynyt, ja niitäkin on muuttanut Helsingissä ja Hangossa parhaina päivinä yli tuhat.

Satapäisiä kurkiparvia lepäilee ri puolilla maata valmistautuen syysmuuttoon. Suurin määrä, yli 8 000 kurkea, laskettiin perinteisellä kerääntymispaikalla Muhoksella. Limingalle on puolestaan kokoontunut jo 2 500 metsähanhea.

Viikon harvinaisin lintu, pronssi-iibis, muutti tänä aamuna Hyvinkäällä. Syksyn ensimmäinen taigauunilintu nähtiin keskiviikkona Kemijärvellä. Muista harvinaisuuksista voisi mainita vielä kattohaikaran Hangossa ja mustaotsalepinkäisen Vantaalla.

 

Yleistietoa lintutilanteesta:

Lintutilanne päivitetään seuraavan kerran perjantaina 6.9.