Kurkien pääjoukot lähtivät Suomesta

Kurkiaura. Kuva: Micha Fager

Lintutilanne 27.9.2024

Kurkien pääjoukot lähtivät Suomesta viikko sitten, kun tuuli viimein kääntyi pohjoisen puolelle. Viime perjantaina ja lauantaina komeaa kurkimuuttoa nähtiin laajalla alueella Keski-Suomesta etelärannikolle. Suurimpina määrinä perjantaina laskettiin 17 500 kurkea Asikkalassa ja lauantaina 12 500 kurkea Raaseporissa. Vaasan Söderfjärdenillä viipyy kuitenkin vielä noin 5 000 kurkea. Näitä ja muita peltoaukean lintuja voi seurata BirdLifen lintulivessä.

Kurkien lisäksi viime viikonloppuna muutti runsaasti myös muun muassa peippoja, sepelkyyhkyjä sekä päiväpetolintuja, joista runsaimpina varpus- ja hiirihaukat. Pelloilla parveilee nyt muun muassa sepelkyyhkyjä, kiuruja sekä peippoja ja järripeippoja. Hangossa muutti alkuviikolla satoja kuusitiaisia, mutta muutoin vaelluslintujen liikehdintä on ollut toistaiseksi vaisua.

Arktisia valkoposkihanhia on saapunut Itä-Suomeen totuttua vähemmän, huippuna Rääkkylässä eilen havaitut 20 000 hanhea. Pienempiä vesilintuja sen sijaan on alkuviikolla muuttanut Suomenlahdella useampana päivänä. Kirkkonummen Rönnskärilllä laskettiin kolmessa päivässä noin 15 000 vesilintua, valtaosin haapanoita.

Viikon erikoisin havainto tehtiin Pukkilassa, jossa lintuharrastaja löysi lämpökameralla yöpyvän viiriäispoikueen. Viikon suurharvinaisuuksia puolestaan olivat mahdollinen jäälokki Kotkassa sekä arohiirihaukka Kirkkonummella.

 

Yleistietoa lintutilanteesta:

Lintutilanne päivitetään seuraavan kerran perjantaina 4.10.