Huikeaa hanhimuuttoa

Valkoposkihanhi. Kuva: Jan Södersved

Lintutilanne 4.10.2024

Itä-Suomessa muutti tällä viikolla satojatuhansia pohjoisvirtauksen liikkeelle saattamia hanhia. Keskiviikkona Rääkkylässä ja Kiteellä laskettiin lähes 100 000 muuttavaa hanhea, ja eilisen iltapäivän aikana hanhia muutti vielä enemmän. Parhaimmillaan itäisellä taivaalla oli jatkuva hanhiparvien jono. Ylivoimainen enemmistö oli valkoposkihanhia, vaikka paikoin laskettiin myös tuhansia sepelhanhia. Eniten paikallisia valkoposkihanhia, noin 50 000, nähtiin Lapinjärvellä.

Limingan perinteisille hanhipelloille on puolestaan kerääntynyt noin 15 000 metsähanhea. Näiden joukossa on satoja lyhytnokkahanhia.

Kuulas syyssää sysäsi myös sepelkyyhkyt matkaan tiheinä pallomaisina parvina. Sunnuntaina Kirkkonummella muutti peräti 30 000 kyyhkyä. Runsaita muuttajia ovat nyt myös muun muassa rastaat, peipot ja järripeipot, niittykirviset sekä kiurut ja kangaskiurut. Pelloilla voikin nähdä jopa satojen kiurujen parvia.

Tiaisten muutto näkyy erityisesti etelärannikolla. Hangon lintuasemalla muutti maanantaina ja tiistaina yli 2 000 kuusitiaista ja tiistaina myös 1 000 sinitiaista.

Lähes kaikki hyönteissyöjälinnut ovat jo lähteneet Suomesta, mutta tiltaltteja on edelleen melko runsaasti. Lintuharrastajat ovat kiinnittäneet huomiota siihen, että tänä syksynä lähes kaikki tiltaltit ääntelevät eri tavoin kuin tavallisesti.

Viikon harvinaisin lintu oli lauantaina Paraisten Utössä valokuvattu Suomen viides siperianlepinkäinen. Suurharvinaisuuksia olivat myös etelänharmaalokki Kirkkonummella, pikkukanadanhanhi Limingassa sekä nunnatasku Hailuodossa. Liedossa havaittiin tarkemmin määrittämättä jäänyt nunna- tai rusotasku. Itäisistä harvinaisuuksista taigauunilintujen rinnalle tuli kymmenkunta hippiäisuunilintua, muutama isokirvinen ja Eurajoella nähty taigakirvinen.

Tulevana viikonloppuna vietetään EuroBirdwatch-tapahtumaa. Eri puolilla maata järjestetään opastettuja linturetkiä ja -tapahtumia, joille voi osallistua. Nyt kannattaa lähteä lnturetkelle.

 

Yleistietoa lintutilanteesta:

Lintutilanne päivitetään seuraavan kerran perjantaina 11.10.