Hanhia ja vesilintuja, niukasti vaeltajia

Järripeippo auringonkukalla. Kuva: Micha Fager

Lintutilanne 11.10.2024

Näyttävää hanhimuuttoa koettiin tiistaina, kun laajalla alueella Pohjois-Karjalasta Uudellemaalle ulottuvalla alueella muutti satoja tuhansia hanhia – valkoposkihanhien lisäksi metsä- ja tundrahanhia. Virolahdella jälkimmäisiä laskettiin yli 80 000. Suurimmat paikkakohtaiset muuttavien hanhien määrät lähentelivät kahtasataa tuhatta.

Hanhien lisäksi liikkeellä oli pienempiä pohjoisia vesilintuja. Kirkkonummen Rönnskärillä muutti yli 1 600 kuikkalintua ja sisämaassakin niitä nähtiin parhaimmillaan satoja. Myrskyisän keskiviikon jälkeen vesilintuja oli jälleen liikkeellä, ja torstaina esimerkiksi haapanoita ´muutti Kirkkonummella yli 9 000 ja lapasotkia Porvoossa yli tuhat. Suurimmat allimäärät, yli 46 000, kirjattiin jo sunnuntaina Porvoon edustalla.

Länsirannikolla metsähanhet ovat vielä pysyneet aloillaan, ja Oulun seudulle on kerääntynyt myös lisää lyhytnokkahanhia. Tyrnävällä niitä laskettiin 3 200 keskiviikkona.

Vaelluslintuja on ollut varsin niukasti liikkeellä, eikä tilhilläkään ole vielä mikään kiire pohjoisesta runsaan pihlajanmarjasadon ääreltä. Varpuslinnuista maastossa näkee nyt erityisesti peippoja, järripeippoja ja rastaita.

Lokakuu on parasta aikaa itäisille lintuharvinaisuuksille. Kuluneen viikon aikana on havaittu toistakymmentä taiga- ja hippiäisuunilintua, kolme rusko- ja kaksi kashmirinuunilintua. Isokirvisiä on nähty parissa paikassa, ja Salosta löytyi sepeltasku.

 

Yleistietoa lintutilanteesta:

Lintutilanne päivitetään seuraavan kerran perjantaina 18.10.