Miten mepit ovat toimineet luonnon puolesta?
Eurooppalaisten ympäristöjärjestöjen selvitys osoittaa, että vain selvä vähemmistö EU-parlamentin jäsenistä on aidosti toiminut luonnon ja ilmaston puolesta viimeisten viiden vuoden aikana. Suomen meppien välillä on isoja eroja.
Selvä vähemmistö Euroopan parlamentin jäsenistä on äänestänyt suojellakseen ilmastoa ja luontoa. Suurin osa parlamentin jäsenistä on joko viivyttänyt tärkeitä päätöksiä tai vastustanut niitä.
Selvityksessä Euroopan BirdLife, Climate Action Network Europe, European Environmental Bureau, Transport & Environment ja WWF European Policy Office analysoivat Euroopan parlamentin äänestystuloksia viimeisten viiden vuoden ajalta suhteessa järjestöjen suosituksiin. Tutkimuksessa arvioitiin äänestyskäyttäytymistä 30 sääntelyhankkeen osalta, joihin kuului ilmastoa, luontoa, energiaa, saastumista ja kiertotaloutta koskevaa keskeistä lainsäädäntöä. Luonnon ja ilmaston kannalta myönteisesti äänestämisestä on saanut pisteitä. Vastustamisesta ja äänestyksestä poissaolemisesta on jäänyt ilman pisteitä. Lisätietoja pisteytyksestä ja tutkimuksen metodologiasta löytyy CAN:in sivuilta.
Miten parlamenttiryhmät ovat äänestäneet luonnon ja ilmaston puolesta
EU-tason poliittisista ryhmittymistä parhaat pisteet saivat vihreät/ Euroopan vapaa allianssi (92), vasemmistoryhmä (84) ja sosialistien ja demokraattien ryhmä (70). Välimaastoon jäi Renew Europe-ryhmä (56). Alhaisimmat pisteet selvityksessä saivat Euroopan kansanpuolueen ryhmä (25), Euroopan konservatiivit ja reformistit (10), sekä identiteetti ja demokratia -ryhmä (6).
Miten parlamenttiryhmät ovat äänestäneet luonnon ja ilmaston puolesta.
Suomalaismeppien äänestyskäyttäytymisessä isot erot
Suomen meppien äänestyskäyttäytymisen perusteella parhaat pisteet sai Vasemmistoliitto (92) ja toiseksi parhaat Vihreät (88). Puoliväliin sijoittuvat SDP (51), RKP (50) ja kokoomus (47) jäivät selvästi kärjestä. Alhaisimmat pisteet saivat keskusta (32) ja perussuomalaiset (9). Sekä SDP:n, RKP:n ja perussuomalaisten meppien pisteet olivat heikommat kuin heidän parlamenttiryhmillään keskimäärin.
Miten suomalaiset europarlamentaarikot ovat äänestäneet luonnon ja ilmaston puolesta.
Äänestä ja vaikuta
Selvitys osoittaa, että EU-parlamenttiin kaivataan kipeästi lisää luonnon ja ilmaston puolesta toimivia parlamentaarikkoja – kaikkiin parlamenttiryhmiin vasemmalta oikealle. Luontokato ja ilmastokriisi ovat aikamme suurimmat haasteet, joihin vastaamisessa EU:lla on keskeinen rooli.
Puolueen valinnalla on merkitystä äänestäessä: vaikka parlamentissa ei ole samanlaista ryhmäkuria kuin Suomen eduskunnassa, muodostavat parlamenttiryhmät yhtenäiset kannat käsiteltäviin asioihin. Lisäksi parlamentin voimasuhteet eri ryhmittymien välillä vaikuttavat merkittävästi siihen, mihin suuntaan tuleva parlamentti vie koko EU:n yhteistä luonto- ja ympäristöpolitiikkaa.
Äänestämällä kesäkuun EU-vaaleissa luonnon ja ilmaston puolesta toimivaa ehdokasta varmistat, että parlamentin tärkeä ja merkityksellinen työ luonnon ja ilmaston puolesta voi jatkua.
Europarlamenttivaalit järjestetään kesäkuussa. Ennakkoäänestys on käynnissä 29.5.–4.6. ja varsinainen vaalipäivä on sunnuntaina 9.6.
Käytä ääntäsi luonnon puolesta!