Lintumateriaalia opettajille

Piirros: Petri KuhnoLintujen tunnistaminen

Lintuvisa

Lintuvisassa tutustutaan lintulajien tunnistamiseen. Tarjoamme maksuttomat materiaalit, joiden avulla opettaja voi opettaa lintujen tunnistusta oppilaille. Lopuksi voidaan järjestää Lintuvisa, jolloin selviää, kuka tai ketkä ovat luokan tai koulun parhaita lintutuntijoita.

Lintuvisan materiaaleja voi käyttää myös ilman varsinaiseen Lintuvisaan osallistumista. Materiaaleihin kuuluu Powerpoint-esityksiä ja nettipohjaisia harjoitusvisoja, joissa tunnistetaan lintulajeja. Tutustu!

Muuta tunnistamiseen liittyvää:

Videoita

Esityksiä

Esitykset ovat pdf-muotoisia. Niitä voi näyttää pdf-lukuohjelmalla (esim. ilmainen Acrobat Reader) kuten tavallisia Powerpoint-esityksiä:

  1. Klikkaa esityksen linkkiä ja tallenna avautuva esitys omalle tietokoneelle (esim. “Lataa”-napista).
  2. Avaa esitys omalta tietokoneelta pdf-lukuohjelmalla.
  3. Valitse koko ruudun näyttötila (esim. “Näytä” > “Koko ruudun tila”).

Tiedostoja saa käyttää vapaasti ei-kaupallisiin opetustarkoituksiin. Käyttö kaupallisessa tarkoituksessa on kielletty.

  • Naurulokin pesintä
    Miten sujuu naurulokin pesintä? Esimerkkilajin avulla esitellään lintujen pesintää koko pesimäajalta: parinvalinnasta muninnan ja haudonnan kautta poikasten ruokkimiseen ja lentoonlähtöön.

Värityskuvia

Bilder att färglägga / Coloring sheets

Lajikortit

Parhaan lopputuloksen saat, jos tulostat kortit värillisinä, leikkaat erilleen toisistaan ja laminoit.

Lajikortit (22 lajia)

Lajikorteissa on 22 tuttua suomalaista pihapiirin lintua. Lajikortteja voi käyttää monipuolisesti opetuksen tukena. Kortteja saa käyttää vapaasti ei-kaupallisiin opetustarkoituksiin. Käyttö kaupallisessa tarkoituksessa on kielletty.

Pesintäkortit (11 lajia)

Pesintäkorteissa esitellään 11 suomalaista lintulajia erityisesti niiden pesinnän näkökulmasta. Mallikuvat esittelevät sekä linnun että sen pesän. Suomenkieliset kortit on julkaistu myös Sieppo-lehdessä 3/2020. Kortteja saa käyttää vapaasti ei-kaupallisiin opetustarkoituksiin. Käyttö kaupallisessa tarkoituksessa on kielletty.

Lisävinkkejä pesintäkorttien käyttämiseen:

  • Rakentakaa (esim. pareittain) kullekin linnulle pesä ulkona luonnonmateriaaleista. Yrittäkää löytää samoja rakennusmateriaaleja, joita lintu käyttää (mutta muistakaa, ettei sammalta tai jäkälää saa ottaa). Miettikää myös, millaisen pesäpaikan lintu valitsee. Pitäkää lopuksi pesänäyttely: esitelkää pesät ja niiden lintulajit toisillenne.
  • Pesiin voi askarrella myös munia, ks. askarteluvinkeistä “Linnunpesät ja -munat”.

Lintupeli

Yksinkertaisen noppapelin kautta opitaan kahdeksan lintulajia ja tietoja niiden pesinnästä. Samalla harjoitellaan hiukan yhteenlaskua. Peli on julkaistu Sieppo-lehdessä 3/2022.

  • Lataa peli tästä (pdf)
  • Peliohjeet ovat ensimmäisellä sivulla. Tiedoston lisäksi tarvitaan noppa ja pikkuesineet pelinappuloiksi.
  • Pelilauta on sivuilla 2 ja 3. Tulosta, liimaa kartongille tai pahville ja teippaa puoliskot yhteen.
  • Kaksipuoleiset lintukortit ovat sivuilla 4 ja 5. Tulosta kaksipuoleisena, leikkaa ja halutessa laminoi, tai tulosta sivut erikseen ja liimaa kortin puoliskot kartongin molemmin puolin.

Muita ladattavia materiaaleja

Tilattavia materiaaleja

  • Pöntöt & linnut -opas
    • Erityisesti lapsille ja nuorille suunnatun vihkosen ohjeilla voit tehdä turvallisia ja kestäviä linnunpönttöjä ja tunnistaa pöntöissä pesivät lintulajit.
    • OBS: Holkar och fåglar finns också på svenska.
  • Linnut-lehti – tilaa koululle erikoishintaan!
  • BirdLife-lehti – tilaa näytenumero tai kysy suurempaa erää BirdLifen toimistolta.

Tietoa muualla verkkosivuillamme: