Runsaasti rastaita, vähän tilhiä alkutalvesta
Hyvän marjasadon ja lämpimän loppusyksyn myötä rastaita on jäänyt talvehtimaan Suomeen paljon. Valtaisat räkättirastasparvet luonnehtivat hyviä marjavuosia, ja myös alkutalvesta 2024 parvia on riittänyt. Määrät eivät ole kuitenkaan yltäneet aivan aiempien huippujen tasalle, vaan vuosina 2014, 2017 ja 2021 räkättirastaita on ollut Suomessa vielä enemmän marras–joulukuussa.
Räkättirastaiden määrät vaihtelevat alkutalvesta valtaisasti. Marjatalvina niiden kokonaismäärä ei näytä juuri muuttuvan marraskuusta joulukuun alkuun, mutta esiintymisen maantieteellinen painopiste voi siirtyä. Huonossa ravintotilanteessa valtaosa räkättirastaista poistuu Suomesta viimeistään loka–marraskuun vaihteessa.
Räkättirastaan esiintyminen Suomessa vuosina 2007–2024 aikavälillä 11.11.–10.12. kolmanneskuukausittain.
Tavallista runsaammin punakylki- ja kulorastaita
Selvästi tavanomaista runsaammin tämän vuoden marras–joulukuussa on havaittu punakylki- ja kulorastaita, joiden määrä on Tiira-lintutietopalveluun kirjattujen havaintojen perusteella ollut jaksolla 11.11.–10.12. vuosien 2007–2024 toiseksi suurin ja noin kymmenkertainen keskimääräiseen vuoteen nähden. Lähes kaikki kulorastashavainnot ovat etelärannikon tuntumasta. Punakylkiä on sen sijaan nähty runsaasti myös sisämaassa ja Perämeren pohjukassa asti.
Marjatalvet erottuvat kulo- ja punakylkirastaalle yksittäisinä huippuina, mutta kummankin lajin alkutalviset havaintomäärät näyttäisivät olevan pitkällä aikavälillä kasvussa. Tämä voi johtua marras- ja joulukuiden leutonemisesta ilmaston lämpenemisen vuoksi.
Kulo- ja punakylkirastaan esiintyminen Suomessa vuosina 2007–2024 aikavälillä 11.11.–10.12.
Niukasti tilhiä
Vaikka rastaita on ollut paljon, tilhiä on havaittu varsin niukasti. Suurimmat parvet on toistaiseksi nähty pohjoisemmassa Suomessa, kuten Inarissa ja Kemissä. Pienempiä parvia on riittänyt paikoin sisämaahan ja länsirannikolle, mutta eteläisimmässä Suomessa tilhet ovat loistaneet poissaolollaan. Voi olla, että tilhet ovat vielä hajallaan pitkin pohjoisen metsiä ja tilhihuippu koetaan vasta myöhemmin talvella.
Tilhen esiintyminen Suomessa vuosina 2007–2024 aikavälillä 11.11.–10.12. kolmanneskuukausittain.
Kuvaajissa esitetty vertailuluku perustuu Tiira-lintutietopalvelun havaintojen ruutuanalyysiin, jossa neliökilometrin suuruisista ruudusta on otettu kultakin päivältä huomioon havainto, jossa yksilömäärä on suurin. Useana päivänä samalla paikalla havaittu lintu nostaa yksilömäärää todellista korkeammaksi, mutta vastaavasti määrä jää todellista pienemmäksi silloin, kun samalla neliökilometrin alueella on samoina päivinä havaittu yksilöitä eri paikoissa. Tyypillisesti useita päiviä samoilla marja-apajilla viettävillä rastailla luku voi olla selvästi todellista havaittua yksilömäärää suurempi.