Valkoposkihanhilaskennat
Valkoposkihanhen Suomen pesimäkanta on viime vuosina kasvanut ja levittäytynyt yhä laajemmalle. Laji pesii lähes koko rannikkoalueella ja paikoin sisämaassa. Myöhemmin syksyllä Suomessa levähtää myös jopa satoja tuhansia arktisella tundralla pesineitä valkoposkihanhia.
Valkoposkihanhen pesimäkannan kehitystä seurataan BirdLife Suomen ja Suomen ympäristökeskuksen yhteistyönä muun muassa syksyisten laskentojen avulla. Syyskannan laskenta tehdään elo–syyskuun vaihteessa ennen kuin arktiset valkoposkihanhet saapuvat Suomeen.
Vuoden 2024 laskenta: valkoposkihanhien syyskanta pieneni koko maassa
Vuoden 2024 syyslaskennassa 31.8.–1.9. havaittiin yhteensä noin 24 500 valkoposkihanhea. Määrä laski verrattuna edellisiin syksyihin: viimeksi hanhien määrä on ollut yhtä alhaisella tasolla syksyllä 2015. Hanhien määrät olivat hienoisessa laskussa kaikilla laskenta-alueilla.
Vuonna 2008 alkanut seuranta kertoo valkoposkihanhen Suomen pesimäkannan kasvaneen tasaisesti koko viime vuosikymmenen ajan. Huippu saavutettiin vuonna 2019, minkä jälkeen kasvu on pysähtynyt ja kehityksen suunta on viime vuosina kääntynyt laskuun.
Kesällä 2024 valkoposkihanhien pesinnät onnistuivat vaihtelevasti. Pääkaupunkiseudulla pesinnät onnistuvat huonosti johtuen kevään ja alkukesän vaihtelevista sääoloista. Muualla Suomessa pesinnät sujuivat paremmin ja esimerkiksi Varsinais-Suomessa poikasia havaittiin enemmän kuin edellisenä vuonna.
Pääkaupunkiseudulla valkoposkihanhet lasketaan hyvin tarkasti vuosittain. Nyt hanhia havaittiin noin 9 200 yksilöä. Lintujen määrä pääkaupunkiseudulla on ollut laskussa vuodesta 2019 alkaen ja tänäkin vuonna lintuja havaittiin hieman vähemmän kuin edellisenä syksynä.
Kymenlaakson rannikolla hanhia havaittiin hieman enemmän kuin kahtena edellisenä vuonna. Porvoon seudulla hanhia havaittiin viime vuotta vähemmän, mutta lähivuosien keskiarvoon verraten määrä on varsin sama. Suomenlahdella pesivät linnut siirtyvät loppukesällä tyypillisesti länteen päin, ja loppukesän hanhimäärät itäisillä pesimäalueilla vaihtelevat siksi suuresti.
Varsinais-Suomessa syksyisten hanhien määrät ovat vaihdelleet varsin paljon. Tänä syksynä hanhien määrä alueella jäi tuntuvasti viime vuodesta ja esimerkiksi Mynämäen Mietoistenlahden perinteisellä kerääntymispaikalla havaittiin huomattavasti vähemmän hanhia kuin viime vuosina. Myös Porin seudulla jäätiin hieman viime vuoden lukemista. Merenkurkun alueella puolestaan havaittiin hanhia keskimääräistä enemmän, samoin Oulun seudulla.
Sisämaassa vakiintunut valkoposkihanhen pesimäkanta on Lahdessa ja Parikkalassa. Lisäksi yksittäisiä pareja pesii eri puolilla sisämaata, ja pieni kanta on muodostunut esimerkiksi Kajaaniin ja Lappeenrantaan. Tämän syksyn osalta Lahden seudulla havaittiin reilusti viime vuosina vähemmän hanhia. Tämä viittaa siihen, että alueelle ei tänä vuonna ole ainakaan vielä kerääntynyt lintuja totuttuun tapaan muilta pesimäalueilta.
Elo–syyskuun vaihteen laskennassa seurataan Suomen pesimäkantaa. Syyskuun puolivälistä lähtien etenkin Itä-Suomen pelloilla muutollaan levähtävät valkoposkihanhet pesivät Jäämeren rannikolla.
BirdLife Suomi ja Suomen ympäristökeskus kiittävät kaikkia laskentoihin osallistuneita!
Syksyisen valkoposkihanhikannan kehitys