Suomalainen mehiläishaukka ammuttiin Maltalla
Suomessa viime kesänä kuoriutuneen satelliittiseurannassa olleen mehiläishaukan ensimmäinen muuttomatka päättyi Maltalle, jossa lintu ammuttiin. Välimerellä tapahtuva laiton metsästys on ongelma myös Suomen linnustolle.
Suomalais-saksalaisessa tutkimushankkeessa tutkitaan mehiläishaukan muuttokäyttäytymistä. Kesällä 2022 Suomessa rengastettiin ja varustettiin satelliittilähettimillä 25 mehiläishaukan poikasta. Lähettimien avulla lintujen muuttomatkaa voidaan seurata hyvin tarkasti. Lähettimen sai selkäänsä myös Turun seudulla kuoriutunut poikanen.
Mehiläishaukka pesällään. Kuva: Teemu Honkanen.
Turussa syntynyt mehiläishaukka viihtyi kotipesänsä läheisyydessä täysikasvuiseksi vartuttuaan aina syyskuun puoliväliin asti. Tämän jälkeen lintu aloitti pitkän muuttomatkansa kohti Saharan eteläpuolista Afrikkaa. Sen muuttoreitti kulki 10 valtion alueella Euroopan halki. Lintu siirtyi ensin Ahvenanmaalle, jonka jälkeen se suuntasi etelään ylittäen Itämeren. Tämän jälkeen matka jatkui Latvian, Liettuan ja Kaliningradin yli kohti Keski-Eurooppaa.
Ammutun mehiläishaukan muuttoreitti. Pohjakartta: Google Earth.
Muuttomatka jatkui Puolan, Slovakian, Unkarin, Kroatian sekä Bosnian ja Hertsegovinan kautta Adrianmerelle. Lintu ylitti meren ja Manner-Italian pysähtymättä ja saapui Etelä-Sisiliaan lokakuun alkupuolella. Tänne se jäi muutamaksi päiväksi keräämään voimia voimia vaativaa Välimeren ylitystä varten. Välimeren ylityksessä linnut hyödyntävät usein meren saaria, kuten Maltaa ja Kyprosta, välilaskupaikkoina.
Lähetinhaukka kuvattiin Maltalla vain tunti ennen ampumista. Kuva: BirdLife Malta.
Suomessa kuoriutunut mehiläishaukka jatkoi matkaansa Sisiliasta kohti Maltaa aamupäivällä 8.10. Muutaman tunnin lentomatkan jälkeen se saapui Maltalle, jossa lintuharrastajat havaitsivat ja kuvasivat linnun viiden maissa iltapäivällä. Pian linnun jatkettua matkaansa harrastajat saivat linnun muuttomatkaa seuranneilta tutkijoilta huolestuttavan viestin: satelliittilähettimen liike oli lakannut kokonaan. Harrastajat suuntasivat paikalle yhdessä Maltan poliisin luonnonsuojelurikoksiin erikoistuneen yksikön kanssa. Perillä heitä odotti surullinen näky: mehiläishaukka oli kuollut.
Yksityisestä puutarhasta löytynyt linnun ruumis toimitettiin vielä eläinlääkärin tutkimuksiin. Niissä kuolinsyyksi paljastuivat ruumiista löytyneet lyijyhaulit. Lintu oli siis ammuttu haulikolla. Todennäköisesti lintu oli etsimässä puutarhasta itselleen lepopaikkaa päivän rasituksista joutuessaan laittoman tappamisen uhriksi.
Harrastajat ja poliisi löysivät lähetinhaukan ammuttuna. Kuva: Nicholas Barbara.
Muuttolintujen laiton tappaminen Välimeren alueella on hyvin yleistä myös EU- maissa, ja saaliiden joukossa on myös Suomessa pesiviä lintuja. Laittoman pyynnin menetelmät ja kohdelajit vaihtelevat eri maissa, mutta juuri mikään laji ei ole muuttoaikana turvassa. Pahimmilla alueilla kaikki sopivalle etäisyydelle tulevat linnut lajista riippumatta ammutaan
Malta on surullisenkuuluisa esimerkki paikasta, jonne monen muuttolinnun matka katkeaa. Erityisen suuria tappamisen populaatiotason vaikutukset voivat olla kookkailla ja hitaasti lisääntyvillä lajeilla, kuten petolinnuilla. Ampumisella ei ole useinkaan mitään tarkoitusta. Se on ainoastaan julmaa ja turhaa huvia. Saalisyksilöt jätetään ampumapaikalle.
BirdLife-yhteisö toimii aktiivisesti lintujen laittoman tappamisen lopettamiseksi. Esimerkiksi BirdLife Malta on panostanut nuorten ympäristökasvatukseen, jonka ansiosta nuoret suhtautuvat nykyään laittomaan tappamiseen hyvin kriittisesti. Tilanne ei muutu nopeasti, mutta määrätietoisella ja pitkäjänteiselle työllä tilanne voidaan muuttaa ja laiton metsästys saadaan vähenemään.
BirdLife Suomi tukee Välimeren maissa toimivia järjestöjä rahallisesti ja viestinnällisesti. Samalla pidämme huolen siitä, että lintujen elinolot Suomessa ovat kunnossa. Tukemalla työtämme olet mukana lopettamassa laitonta tappamista Välimeren maissa.
Lisätietoja:
- BirdLife Maltan uutinen mehiläishaukasta
- Lintujen laiton tappaminen Välimeren alueella
- Tue työtämme laittoman tappamisen lopettamiseksi