Huippuharvinainen nokitasku Utössä
Mediatiedote 19.5.2017
Paraisten Utöstä löytyi tänä aamuna kevään harvinaisin lintu, huippuharvinainen nokitasku. Linnun löytänyt saaren asukas luuli lintua mustaleppälinnuksi, joita saaressa nähdään keväisin. Utössä retkeilleet lintuharrastajat Rurik Baarman ja Hannu Hilke huomasivat kuitenkin, että kyse oli paljon harvinaisemmasta linnusta.
Havainto nokitaskusta oli odottamaton, vaikka laji on nähty kerran aikaisemmin Suomessa, lokakuussa 2010 Kristiinankaupungssa. Muita havaintoja lajista ei olekaan koko Länsi- ja Pohjois-Euroopasta. Seuraavaksi lähimmät harhailijat on havaittu Israelissa ja Kyproksella. Nokitaskun lähimmät pesimäalueet sijaitsevat Keski-Aasiassa Iranissa, Turkmenistanissa, Uzbekistanissa ja Kazakstanissa.
Utön saari on hyvin suosittu linturetki- ja valokuvauskohde. Monipuolisen saaristolinnuston lisäksi lintuharrastajia kiehtovat saareen harhautuvat harvinaisuudet. Tällä viikolla on nähty muun muassa lyhytvarvaskiuru ja sepelsieppo, ja tänä aamuna saaressa kuvattiin myös harvinainen rusorintakerttu.
Tällä viikolla lintukevät on piristynyt. Arktisten lintujen muutto huipentui keskiviikkona valkoposkihanhien päämuuttoon laajalla rintamalla. Ennen nokitaskua viikon harvinaisimmat linnut olivat Suomen viides keltajalkaviklo maanantaina Lohjalla sekä pikkutrappi eilen Nokialla ja tänään Porissa.
Tiedotteen lintulajit ruotsiksi: svart buskskvätta (nokitasku), svart rödstjärt (mustaleppälintu), korttålärka (lyhytvarvaskiuru), halsbandsflugsnappare (sepelsieppo), rödstrupig sångare (rusorintakerttu), vitkindad gås (valkoposkihanhi), mindre gulbena (keltajalkaviklo), småtrapp (pikkutrappi)
VALOKUVA nokitaskusta Paraisten Utössä 19.5.2017 vapaasti julkaistavaksi uutisen yhteydessä, kuvaajan nimi (Jorma Tenovuo) mainittava
LISÄTIETOJA
tiedottaja Jan Södersved, p. 040 5555 393, jan.sodersved(at)birdlife.fi
BirdLife Suomi ry