Jo 11 suomalaista lintulajia maailmanlaajuisesti uhanalaisia – kultasirkku korkeimpaan uhanalaisluokkaan
Mediatiedote 12.12.2017
Suomessakin pesinyt kultasirkku nostettiin korkeimpaan uhanalaisuusluokkaan BirdLifen tänään julkaisemassa maailman lintujen uhanalaisuusarviossa. Pohjoisimmassa Lapissa joinain vuosina pesivä tunturipöllö arvioitiin ensi kertaa maailmanlaajuisesti uhanalaiseksi. Maailman reilusta 10 000 lintulajista 1 469 on nyt luokiteltu uhanalaiseksi.
Äärimmäisen uhanalaiseksi todetun kultasirkun maailmankanta on vähentynyt peräti 80 prosenttia viimeisen 15 vuoden aikana. Aiemmin Suomesta Tyynellemerelle ulottunut lajin levinneisyysalue on pienentynyt huomattavasti. Vielä 1990-luvun puolivälissä Suomessa arvioitiin pesivän sata kultasirkkuparia. Ne ovat kaikki hävinneet, eikä lajista ole tehty yhtään havaintoa yli vuosikymmeneen.
Kultasirkun kohtaloksi on koitunut talviaikainen pyynti erityisesti Kiinassa. Vaikka kultasirkun metsästäminen on laitonta, se on edelleen yleistä ja mustan pörssin kauppa runsasta. BirdLife toimii Kaakkois-Aasiassa laittoman metsästyksen lopettamiseksi.
Koko arktisella alueella esiintyvä tunturipöllö kärsii ilmeisesti ilmaston lämpenemisestä. Tunturipöllön maailmankannan pieneneminen näkyy Suomessa erityisesti talviaikaisten havaintojen vähenemisenä. Talvella havaittavien yksilöiden määrä on BirdLifen mukaan romahtanut 2000-luvulla alle puoleen 1990-lukuun verrattuna.
Uhanalaisuusluokkia on kolme, joista äärimmäisen uhanalainen on korkein, erittäin uhanalainen toiseksi korkein ja vaarantunut alhaisin. Kultasirkku on ainoa Suomen pesimälinnustoon luettu maailmanlaajuisesti äärimmäisen uhanalainen laji. Maailmanlaajuisesti vaarantuneista lajeista Suomessa pesii tai havaitaan säännöllisesti kymmenen lajia: kiljuhanhi, alli, allihaahka, punasotka, pilkkasiipi, mustakurkku-uikku, kiljukotka, turturikyyhky , tunturipöllö ja pohjansirkku.
Tiedotteen lintulajit ruotsiksi: gyllensparv (kultasirkku), fjälluggla (tunturipöllö), fjällgås (kiljuhanhi), alfågel (alli), alförrädare (allihaahka), brunand (punasotka), svärta (pilkkasiipi), svarthakedopping (mustakurkku-uikku), större skrikörn (kiljukotka), turturduva (turturikyyhky), videsparv (pohjansirkku)
VALOKUVIA vapaasti julkaistavaksi uutisen yhteydessä
LISÄTIETOJA
suojelu- ja tutkimusjohtaja Teemu Lehtiniemi, p. 0400 749 786, teemu.lehtiniemi(at)birdlife.fi
BirdLife Suomi ry