Suomelle uusi lintulaji nähtiin Kirkkonummella
Mediatiedote 20.5.2019
Suomen ensimmäinen pikkupajusirkku (Emberiza pallasi) havaittiin eilisiltana Rönnskärin lintuaseman alueella Kirkkonummen saaristossa. Aseman miehittäjät olivat tekemässä saaristolintulaskentaa, kun Pekka Ikonen huomasi Flatgrundetin luodolla pajusirkkukoiraan näköiseen lintuun, joka pian voitiin määrittää pikkupajusirkuksi.
Pikkupajusirkku muistuttaa kaikissa puvuissa pajusirkkua, mutta on talitiaistakin pienempi. Keväinen koiras eroaa selvimmin pajusirkusta voimakkaan mustavalkoisen yleisvärityksen ja laajalti valkean yläperän perusteella.
Pikkupajusirkku pesii koillisimmasta Euroopasta Koillis-Aasiaan ja talvehtii Kaakkois-Aasiassa. Euroopan puolella levinneisyys rajoittuu pienelle alueelle Uralin luoteispuolen tundralla. Venäjän ulkopuolella Euroopassa laji on havaittu alle kymmenen kertaa. Pohjoismaiden ainoa aiempi havainto on Ruotsista lokakuussa 2016.
BirdLife Suomen rariteettikomitea tarkastaa Suomessa tehdyt valtakunnallisesti harvinaiset lintuhavainnot ja arvioi, ovatko määritysperusteet riittävät ja onko lintu luonnonvaraisesti harhautunut. Viime vuoden loppuun mennessä Suomessa on havaittu hyväksytysti 478 luonnonvaraista lintulajia. Edellinen maalle uusi lintulaji oli heinäkuussa 2017 havaittu aasianpääskykahlaaja.
Rönnskärin lintuasemaa hallinnoi Rönnskärin lintuaseman tuki ry, johon kuuluvat BirdLife Suomen suurin jäsenyhdistys, Helsingin Seudun Lintutieteellinen Yhdistys Tringa sekä Kirkkonummen ympäristöyhdistys ja Kirkkonummen kunta. Lintuasema toimii puolustusvoimien alueella, ja sinne ei pääse ilman kulkulupaa.
Tiedotteen lintulajit ruotsiksi: dvärgsävsparv (pikkupajusirkku), sävsparv (pajusirkku), talgoxe (talitiainen), orientvadarsvala (aasianpääskykahlaaja)
VALOKUVA vapaasti julkaistavaksi uutisen yhteydessä, kuvaajan nimi (Pekka Ikonen) mainittava
LISÄTIETOJA
tiedottaja Jan Södersved, p. 010 406 6202, jan.sodersved(at)birdlife.fi
BirdLife Suomi ry
Muokattu 22.5.2019 (täydennetty lintuaseman taustatahot, ylläpitäjäksi mainittiin aiemmin vain Tringa).