Lämmin kesä innosti myöhäisiin pesintöihin
Mediatiedote 2.9.2021
Loppukesän otolliset sääolot saivat monet lintulajit, erityisesti pääskyt, yrittämään myöhäistä pesintää. Myös käkien kukkuminen jatkui tänä vuonna poikkeuksellisen pitkään.
BirdLife Suomi on tänä kesänä saanut runsaasti yhteydenottoja myöhäisistä pääskyjen pesinnöistä. Vastaavia havaintoja on jaettu myös sosiaalisen median linturyhmissä ja BirdLifen Tiira-lintutietopalvelussa. Myöhäisiä haarapääskypoikueita havaittiin elokuun jälkimmäisellä puoliskolla poikkeuksellisen runsaasti ympäri Suomen, jopa Lounais-Lapin korkeudella. Esimerkiksi Sauvossa haarapääskyemot ruokkivat isoja pesäpoikasia vielä 1.9.
Haarapääsky aloittaa pesinnän tyypillisesti touko–kesäkuussa. Toisen poikueen muniminen saman kesän aikana on lintumaailmassa yleistä, ja haarapääskypareista jopa viidennes pesii kahdesti. Pääskyjen pesimäkauden pituus vaihtelee vuosittain, mutta elokuun loppupuolella pesäpoikaset ovat jo harvinainen näky.
Poikkeuksellisen myöhäisiä pesintöjä on tänä kesänä havaittu myös muilla lajeilla. Esimerkiksi Helsingin Töölönlahdella pesivällä nokikanalla oli nuori maastopoikanen 21.8. Kyseessä on yksi lajin myöhäisimmistä Suomessa havaituista pesinnöistä. Mustapääkertulla puolestaan havaittiin poikue Espoossa 27.8.
Vanhan uskomuksen mukaan käki saa juhannuksena kurkkuunsa vihneen, jolloin se hiljenee. Tänä vuonna käet jatkoivat kuitenkin kukkumistaan heinäkuun loppupuolelle ympäri Suomen. Kukkuvia käkiä kuultiin heinäkuussa moninkertaisesti edellisiin vuosiin verrattuna.
Pääskyjen ja monien muiden lintujen pesintöjen onnistuminen riippuu hyönteisravinnon saatavuudesta. Heinäkuun pitkä lämmin ja kuiva kausi takasi ravinnon riittävyyden ja rohkaisi uuteen pesintään. Toinen pesintä Suomen kesässä on aina myös riski: tänäkin vuonna kylmä ja sateinen jakso elokuun loppupuolella koitui kohtaloksi monille poikasille.
Tiedotteen lintulajit ruotsiksi: ladusvala (haarapääsky), sothöna (nokikana), svarthätta (mustapääkerttu), gök (käki)
KUVIA vapaasti julkaistavaksi uutisen yhteydessä:
- valokuva haarapääskyn poikasista (kuva: Micha Fager)
- kaaviokuva heinäkuisten kukkuvien käkien määrästä (kuva: BirdLife Suomi)
LISÄTIETOJA
suojeluasiantuntija Aapo Salmela, p. 010 406 6208, aapo.salmela(at)birdlife.fi
BirdLife Suomi ry