Luonnossa liikkujat valppaana – kesäkuu on munarosvouksen sesonkiaikaa

Tyllin pesä. Kuva: Teemu Lehtiniemi.

Mediatiedote 13.6.2024

Luonnonvaraisten lintujen munien kerääminen on kiellettyä. Viime vuosina Suomessa ei ole paljastunut linnunmunien keräilyyn liittyviä rikoksia. On kuitenkin todennäköistä, että keräilyä tapahtuu edelleen sekä suomalaisten että ulkomaalaisten toimesta. Pohjoisten lajien munat kiinnostavat erityisesti keskieurooppalaisia munien keräilijöitä.

 

Viranomaiset, kuten Metsähallitus, tekevät valvontaa, mutta myös kansalaisten toivotaan kiinnittävän huomiota muiden luonnossa liikkuvien epäilyttävään toimintaan. BirdLife kehottaa ilmoittamaan yleiseen hätänumeroon 112, jos havaitsee munien keräilyyn, pesien häirintään tai lintujen luvattomaan tappamiseen viittaavaa toimintaa.

Valtaosa luonnossa liikkujista on tarkkailemassa ja nauttimassa luonnosta, siis hyvällä asialla. Valppaus on hyväksi, mutta liian epäluuloinen kaikkia kohtaan ei ole syytä olla”, muistuttaa BirdLifen suojelu- ja tutkimusjohtaja Teemu Lehtiniemi. 

Norjasta paljastui viime vuonna laaja keräilijöiden verkosto, jonka hallusta löytyi yli 50 000 linnunmunaa. Toimijat ovat kansainvälisesti verkostoituneita. Kymmenisen vuotta sitten suomalaisen keräilijän hallusta löytyi yli 8 000 laittoman linnunmunan kokoelma. Tapauksen tutkinta sai alkunsa Skotlannista, josta löytyivät yhteydet Ruotsiin ja Suomeen.

Keräilijöitä kiinnostavat periaatteessa kaikkien lintulajien munat ja poikaset, mutta erityisesti harvinaisemmat pohjoiset lajit. Toiminta on osin ammattimaista rikollisuutta, ja munilla ja elävillä linnuilla käytävässä kaupassa liikkuvat isot rahasummat. Maailmanlaajuisesti laittoman villieläinkaupan arvoksi arvioidaan 10–20 miljardia dollaria.

 

LISÄTIETOJA

suojelu- ja tutkimusjohtaja Teemu Lehtiniemi, p. 010 406 6205, teemu.lehtiniemi(at)birdlife.fi
BirdLife Suomi ry