Suomesta tunnistettu yhdeksän uutta kansainvälisesti tärkeää lintualuetta

Ahvenanmaalla talvehtiva tukkasotkaparvi. Kuva: Jan Södersved

Mediatiedote 11.11.2024

BirdLifen toteuttamassa selvityksessä Suomesta on löydetty yhdeksän uutta kansainvälisesti tärkeää lintualuetta (IBA). Suomessa on päivityksen jälkeen 108 IBA-aluetta. Lisäksi päivityksessä laajennettiin merkittävästi kahta nykyistä IBA-aluetta.

 

Uusien kansainvälisesti tärkeiden alueiden joukossa on vesilinnuille tärkeitä levähdys- ja talvehtimisalueita merialueilla, Suomen kautta muuttaville hanhille ja muille lajeille tärkeitä sisämaan levähdysalueita sekä aiemmin huonosti tunnettuja lintujen pesimäalueita Pohjois-Suomessa. Valinnassa on myös tunnistettu monien kansainvälisesti uhanlaisten lintulajien, kuten punasotkan, tärkeimmät esiintymisalueet.

Suomen IBA-alueista valtaosa on tunnistettu 1990-luvun lopulla. Linnustossa on tapahtunut sen jälkeen suuria muutoksia. Ilmaston lämpeneminen on muuttanut erityisesti vesilintujen esiintymistä, ja Suomen kansainvälinen merkitys niiden talvehtimis- ja muutonaikaisena levähdysalueena on kasvanut. Myös tietoa lintujen levinneisyydestä ja kannanmuutoksista Suomessa on saatu paljon lisää.

Uusien IBA-alueiden joukossa on muun muassa muutonaikaisena levähtäjäkohteena merkittävä Kanteleen-Ruhan alue Itä-Uudenmaan ja Päijät-Hämeen rajalla sekä vapaaehtoistyönä tehdyistä kunnostuksista suuresti hyötynyt Ahtialanjärvi Pirkanmaalla. Laajennetuista alueista Ahvenanmaan pohjoinen saaristo on BirdLifen vuoden linnun, erittäin uhanalaisen selkälokin Suomen tärkeimpiä pesimäalueita.

”Tiedon linnuille arvokkaista alueista on tärkeää olla ajantasaista, jotta linnusto voidaan huomioida esimerkiksi maankäytön suunnittelussa”, kertoo suojeluasiantuntija Tero Toivanen BirdLife Suomesta.

”Kiitos IBA-hankkeen onnistumisesta kuuluu havaintoaineistoa tuottaneille lintuharrastajille sekä hyvälle yhteistyölle Luonnontieteellisen keskusmuseon, Metsähallituksen ja Suomen ympäristökeskuksen kanssa”, jatkaa Toivanen.

IBA-alueiden tunnistamisessa ovat erityiseksi avuksi olleet alueellisten lintutieteellisten yhdistysten tekemät selvitykset. Valtaosa uusista IBA-alueista on jo viime vuosikymmenen aikana nimetty maakunnallisesti tärkeiksi lintualueiksi (MAALI) ja osa myös kansallisesti tärkeiksi lintualueiksi (FINIBA) vuonna 2001.

Kansainvälisesti tärkeät lintualueet (IBA, Important Bird and Biodiversity Area) on BirdLife Internationalin maailmanlaajuinen hanke, jossa tunnistetaan linnustonsuojelun kannalta tärkeimmät kohteet. Maailmassa on yli 13 000 IBA-aluetta.

 

VALOKUVA Ahvenanmaalla talvehtivasta tukkasotkaparvesta uutisen yhteydessä, kuvaajan nimi (Jan Södersved) mainittava

 

LISÄTIETOJA

suojeluasiantuntija Tero Toivanen, p. 010 406 6203, tero.toivanen(at)birdlife.fi
BirdLife Suomi ry