Luontokadon pysäyttäminen ei etene Euroopassa – Suomi huonoimpien joukossa
Mediatiedote 17.11.2024
BirdLifen tuoreen selvityksen mukaan EU ei tule saavuttamaan lähes viisi vuotta sitten hyväksytyn biodiversiteettistrategian päätavoitetta. Yhteisenä tavoitteena on ollut luonnon monimuotoisuuden vähenemisen kääntäminen kasvuksi vuoteen 2030 mennessä.
Euroopan unionin biodiversiteettistrategian 2021–2030 tavoitteena on pysäyttää luontokato muun muassa suojelemalla 30 prosenttia EU:n maa- ja merialueista. Suojelualueista kolmasosan on oltava tiukasti suojeltuja. Kaikki vanhat ja luonnontilaiset metsät on suojeltava.
”Nykytahdilla luonnon monimuotoisuuden vähenemistä ei saada pysäytettyä vuoteen 2030 mennessä”, BirdLife Suomen toiminnanjohtaja Aki Arkiomaa kertoo. ”Strategiassa edellytetyt toimet eivät ole edistyneet, vaikka kohta puolet strategiakaudesta on kulunut. Ennallistamisasetuksen hyväksyminen oli kuitenkin tärkeä askel kohti luontokadon pysäyttämistä.”
Luontokato etenee varsinkin siksi, että sen torjumiseksi ei ole saatu osoitettua riittävää rahoitusta. BirdLifen mukaan suojelutavoitteisiin pääseminen edellyttää EU:n tasolla vuosittain noin 20 miljardin euron lisärahoitusta vuoteen 2030 asti. Määrä on alle puolet EU:ssa vuosittain jaettavista ympäristölle haitallisista tuista.
Luontokadon pysäyttämiseksi EU edellyttää, että kaikki jäsenmaat antavat sitoumuksen sekä suojelualuetavoitteisiin pääsemiseen että taantuneiden lajien ja luontotyyppien tilan parantamiseen. Vain muutamat jäsenmaat ovat toistaiseksi antaneet sitoumukset, ja peränpitäjien joukossa Suomi ei ole antanut kumpaakaan.
”Suomessa suojelutavoitteiden kohteena olevien alueiden osuus maan pinta-alasta on EU:n pienimpiä. Suojelualueita on perustettava lisää ja heikentyneitä alueita ennallistettava”, Arkiomaa toteaa.
Vanhojen metsien suojelun lisäksi Suomesta löytyy huomattavan paljon suojelun arvoisia kohteita monista eri elinympäristöistä. Esimerkiksi merialueilla tunnistetut kansainvälisesti tai alueellisesti tärkeät lintualueet on viipymättä suojeltava.
LISÄTIETOJA
- BirdLife Euroopan raportti
- BirdLife Suomen näkemys biodiversiteettistrategian toteutuksesta Suomessa
suojeluasiantuntija Tero Toivanen, p. 010 406 6203, tero.toivanen(at)birdlife.fi
BirdLife Suomi ry